Aproximativ 300.000 de romani nu vor mai plati impozitul pe venit si contributia la sanatate, presedintele Klaus Iohannis promulgand recent o lege destul de controversata in actualul context economic in care se regaseste tara noastra. Mai exact, este vorba despre salariatii din agricultura si industria alimentara, scutirea urmand sa se aplice pentru salariile cuprinse intre 3.000 si 30.000 de lei. Noua masura a fost intampinata de un val de critici din partea specialistilor, multi neintelegand de ce era nevoie de o astfel de scutire in timp ce guvernantii se chinuie sa adune cat mai multi bani la buget.
Potrivit noii legi promulgate recent de liderul de la Cotroceni, incepand de luna viitoare, angajatii din agricultura si din industria alimentara nu vor mai plati impozit pe venit si nici contributia la sanatate. Important de precizat, acestia vor ramane asigurati in continuare, in ciuda faptului ca nu mai platesc contributia la sanatate. Totodata, acesti salariati vor avea libertatea de a alege daca mai vor sau nu sa plateasca contributii la Pilonul II de pensii.
Singurii angajati din aceste industrii care vor continua sa isi plateasca contributiile la fel ca pana acum sunt cei care au venituri lunare de cel putin 30.000 de lei. Evident, numarul celor care castiga atat de mult este destul de redus. Odata cu promulgarea acestei legi a fost fixat si salariul minim din agricultura si din industria alimentara, care nu mai poate scadea sub pragul de 3.000 de lei. In aceste conditii, un salariat care are un salariu minim brut in valoare de 3.000 de lei va lua in mana 2.362 de lei.
Asa cum spuneam si mai devreme, exista si voci care nu sustin aceasta scutire a taxelor pentru angajatii din anumite industrii. Una dintre aceste voci ii apartine lui Dan Manolescu, presedintele Camerei Consultantilor Fiscali, care a afirmat recent ca subiectul ar trebui discutat intr-un cadru mai extins. Manolescu a atras atentia si asupra faptului ca in tara noastra “au ramas din ce in ce mai putini angajati in sistemul de baza al taxarii”. Retoric, Dan Manolescu s-a mai intrebat “de fapt, cine mai plateste toate taxele in Romania la nivel de munca?”.
Conform unei analize Profit.ro, Dan Manolescu, presedintele Camerei Consultantilor Fiscali am creat o lista cu principalele 10, dar acum adaugam si agricultura si industria alimentara.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si