Aproximativ 300.000 de romani nu vor mai plati impozitul pe venit si contributia la sanatate, presedintele Klaus Iohannis promulgand recent o lege destul de controversata in actualul context economic in care se regaseste tara noastra. Mai exact, este vorba despre salariatii din agricultura si industria alimentara, scutirea urmand sa se aplice pentru salariile cuprinse intre 3.000 si 30.000 de lei. Noua masura a fost intampinata de un val de critici din partea specialistilor, multi neintelegand de ce era nevoie de o astfel de scutire in timp ce guvernantii se chinuie sa adune cat mai multi bani la buget.
Potrivit noii legi promulgate recent de liderul de la Cotroceni, incepand de luna viitoare, angajatii din agricultura si din industria alimentara nu vor mai plati impozit pe venit si nici contributia la sanatate. Important de precizat, acestia vor ramane asigurati in continuare, in ciuda faptului ca nu mai platesc contributia la sanatate. Totodata, acesti salariati vor avea libertatea de a alege daca mai vor sau nu sa plateasca contributii la Pilonul II de pensii.
Singurii angajati din aceste industrii care vor continua sa isi plateasca contributiile la fel ca pana acum sunt cei care au venituri lunare de cel putin 30.000 de lei. Evident, numarul celor care castiga atat de mult este destul de redus. Odata cu promulgarea acestei legi a fost fixat si salariul minim din agricultura si din industria alimentara, care nu mai poate scadea sub pragul de 3.000 de lei. In aceste conditii, un salariat care are un salariu minim brut in valoare de 3.000 de lei va lua in mana 2.362 de lei.
Asa cum spuneam si mai devreme, exista si voci care nu sustin aceasta scutire a taxelor pentru angajatii din anumite industrii. Una dintre aceste voci ii apartine lui Dan Manolescu, presedintele Camerei Consultantilor Fiscali, care a afirmat recent ca subiectul ar trebui discutat intr-un cadru mai extins. Manolescu a atras atentia si asupra faptului ca in tara noastra “au ramas din ce in ce mai putini angajati in sistemul de baza al taxarii”. Retoric, Dan Manolescu s-a mai intrebat “de fapt, cine mai plateste toate taxele in Romania la nivel de munca?”.
Conform unei analize Profit.ro, Dan Manolescu, presedintele Camerei Consultantilor Fiscali am creat o lista cu principalele 10, dar acum adaugam si agricultura si industria alimentara.
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas
Masa de Paste, pe buget! Romanii sunt cu ochii dupa reduceri si au inceput sa aplice strategii de economisire. Tin de bani, ca sunt vremuri grele!
Top idei de afaceri care pot fi deschise in Romania cu 100.000 de euro
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas