Andrei Radulescu, director al departamentului de analiza macroeconomica din cadrul Bancii transilvania, sustine ca Romania are sansa de a intra in primele zece economii din Uniunea Europeana din perspectiva Produsului Intern Brut pana la sfarsitul acestui deceniu. In ciuda dificultatilor cu care s-a confruntat in ultima perioada, multe dintre ele provocate chiar de criza sanitara prin care trece intreaga lume la ora actuala, Radulescu isi pastreaza optimismul atunci cand vine vorba despre revenirea economiei tarii noastre in perioada urmatoare.
Indreptandu-si atentia catre perioada post-pandemie, Andrei Radulescu sustine ca Romania are in fata si o serie importanta de oportunitati, nu numai de provocari. Printre aceste oprtunitati se numara sansa Romaniei de a adera la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Specialistul in macroeconomie al Bancii Transilvania vorbeste in discursul sau si despre increderea crescuta a strainilor in potentialul de dezvoltare al economiei romanesti, incredere confirmata si de ultimele date publicate de Banca Reglementelor Internationale care indica faptul ca expunerea bancilor straine pe Romania s-a majorat cu 7% an/an, in medie, in primele noua luni ale anului 2020.
In aceste conditii, Andrei Radulescu se declara increzator cu privire la sansele tarii noastre “de a intra in clubul tarilor dezvoltate” ale Uniunii Europene pana la jumatatea acestui deceniu. De asemenea, Radulescu sustine ca tara noastra are sansa ca pana la sfarsitul acestui deceniu sa intre in primele zece economii ale blocului comunitar european din perspectiva Produsului Intern Brut nominal. Bineinteles, toate aceste aspecte vor avea un impact semnificativ si asupra bunastarii romanilor.
In ciuda dificultatilor de ordin economic cu care s-a confruntat Romania pe parcursul anului 2020 in contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus, noul an a inceput foarte bine pentru economia tarii noastre, in viziunea lui Andrei Radulescu. Analistul Bancii Transilvania sustine ca asistam in debutul acestui an la “un nivel foarte scazut, in zona minimelor istorice, pentru costurile reale de finantare”. Acest aspect, coroborat cu programele care vor fi derulate de Uniunea Europeana in perioada urmatoare, in special Next Generation, “va sustine o ameliorare semnificativa a climatului investitional”.
Indreptandu-si atentia catre ceea ce s-a intamplat in anul 2020, Andrei Radulescu a tinut sa remarce faptul ca, potrivit datelor puse la dispozitie de Eurostat, in primele noua luni din 2020 “Romania a avut o crestere, o dinamica anuala pozitiva a investitiilor productive, a formarilor brute de capital fix”. In aceste conditii, Radulescu subliniaza faptul ca tara noastra a fost singura tara care a raportat un astfel de avans la nivelul blocului comunitar european.
In viziunea lui Andrei Radulescu, specialistul Bancii Transilvania in analiza macroeconomica, acest aspect “sustine o tranzitie rapida de la ciclul economic post criza catre un ciclu economic care a inceput deja in Romania in a doua jumatate a anului trecut, la fel cum s-a intamplat si in economia mondiala si in economia europeana”.
Lasand totusi la o parte toate previziunile optimiste cu privire la revenirea rapida a economiei tarii noastre in perioada urmatoare, nu trebuie sa uitam ca aceste vremuri sunt dominate de o incertitudine generala. In acest context, toti specialistii in economie sustin ca oferirea unor previziuni clare referitoare la ceea ce se va intampla in urmatoarele 6 - 12 luni este extrem de dificila.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si