Analiza XTB Polonia: Ce sanctiuni ar fi de impact in contextul situatiei din Ucraina?
tensiuni ucrainarusiageopolitica
Desi este prea devreme pentru a vorbi despre o invazie totala, din pacate tensiunile din estul Ucrainei au escaladat dupa ce Rusia a ordonat inaintarea unor trupe in republicile nou recunoscute din regiunea Donbas.
O miscare asupra teritoriului Ucrainei de catre Rusia s-a petrecut, din nou. In conformitate cu anunturile anterioare, liderii europeni si americani au impus sanctiuni. Cu toate acestea, e nevoie de mult mai mult pentru a tempera Rusia, se arata intr-o analiza a casei de brokeraj pe bursa de la Varsovia, XTB Polonia.
Ce sanctiuni au fost deja anuntate?
Lista sanctiunilor anuntate de Statele Unite, Uniunea Europeana, Canada, Japonia si Regatul Unit este lunga.
Cu toate acestea, daca privim la situatia din 2014 si momentul anexarii Crimeei, majoritatea acestor sanctiuni estimam ca nu vor avea un impact semnificativ asupra economiei rusesti.
O parte dintre ele, cum ar fi sanctiunile UE asupra membrilor parlamentului rus sau blocarea unor operatiuni financiare cu Donetk si Lugansk, sunt in mare masura simbolice.
Oprirea certificarii Nord Stream 2 este cea mai mare de pe lista, dar, intrucat Germania nu a exclus abandonarea completa a proiectului, nu este imposibil ca blocajul sa fie ridicat mai devreme sau mai tarziu.
Au fost impuse si sanctiuni bancilor rusesti, dar nu au fost vizati cei mai mari creditori de stat - Sberbank sau VTB Bank.
Guvernul rus si agentiile de stat aveau acces limitat la pietele financiare si inainte.
Deci nu ar trebui sa fie o problema mare pentru Moscova, avand in vedere datoria scazuta a Rusiei. Pana acum, sanctiunile nu au fost la fel de severe si se poate observa un fel de usurare pe pietele financiare.
Investitorii vad situatia ca o repetare a scenariului din 2014, cand sanctiunile au avut un impact redus si Rusiei i s-a permis sa pastreze noul teritoriu.
Ce posibile sanctiuni ar mai putea fi anuntate?
Este de la sine inteles ca, daca Occidentul doreste sa aiba un impact major, ar trebui sa mearga mai departe decat sanctiunile deja anuntate. Cu toate acestea, actiuni mai severe impotriva Rusiei ar avea, de asemenea, un impact negativ asupra tarilor care le impun. Pana acum, liderii occidentali au fost reticenti in a inainta astfel de sanctiuni. Dar la ce ar putea recurge?
Oprirea importurilor de energie din Rusia ar avea cel mai mare impact asupra economiei rusesti. Iar o astfel de miscare nu pare a fi luata in considerare deocamdata.
Uniunea Europeana se teme mai mult ca Moscova ar fi cea care decide sa opreasca exporturile de energie catre UE, impingand pretul energiei in Europa si mai sus.
De aceea, UE este reticenta in a impune sanctiuni asupra accesului Rusiei la sistemul de plati SWIFT.
Exista unele discutii in Statele Unite despre interzicerea vanzarilor de tehnologie catre Rusia. Cu toate acestea, intr-un astfel de scenariu, Rusia s-ar putea orienta catre tehnologia chineza.
Ar putea fi anuntate si sanctiuni asupra celor mai mari banci, dar Occidentul este ingrijorat de modul in care ar fi afectate investitiile sale in Rusia.
Dupa cum se poate vedea, orice pas care ar avea ca rezultat un impact mai mare asupra economiei Rusiei ar insemna, de asemenea, un impact negativ asupra economiilor occidentale.
Petrolul si gazele naturale sunt motoarele economiei Rusiei
Europa nu poate opri importurile de energie din Rusia, dar tarile NATO pot duce la indeplinire o politica energetica care sa aiba un impact negativ asupra Rusiei.
Trebuie subliniat cat de mare a fost scaderea veniturilor energetice ale Rusiei in 2015 - 2017, ceea ce a avut un impact mai mare asupra economiei rusesti decat sanctiunile impuse in urma anexarii Crimeei.
Care au fost motivele? In primul rand, extinderea uriasa a sectorului de sist din SUA care modifica echilibrul pietei petrolului si a impiedicat OPEC si Rusia sa majoreze pretul petrolului.
In ultimii ani, OPEC+ si-a recapatat puterea de stabilire a preturilor. Trebuie subliniat ca politica climatica ar fi negativa pe termen lung pentru Rusia, dar este pozitiva pe termen scurt deoarece duce la o productie mai scazuta in SUA si la o cerere mai mare in Europa.
Este nevoie de o perspectiva pe termen lung
Ce ar fi de facut atunci? Statele Unite ar putea sa-si sustina propriul sector petrolier, precum si sectorul petrolier din tarile aliate (Mexic, Brazilia) si sa ajunga la un acord cu Iranul cat mai repede posibil.
Europa ar putea sa depuna toate eforturile pentru a-si reduce dependenta de importurile de energie din Rusia cat mai rapid.
Sanctiuni eficiente impotriva Moscovei nu pot fi impuse fara a viza exporturile rusesti de energie.
Fara astfel de actiuni,
miscarile Rusiei nu ar resimti o penalizare suficient de puternica.
Riscul unei accentuari ulterioare va afecta pietele si poate ridica preturile la combustibil si mai mult.