Un aspect ceva mai optimist pe care il exprima cei de la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica cu aceasta ocazie face insa referire la moneda noastra nationala, specialistii OECD fiind de parere ca leul romanesc are la acest moment una dintre cele mai stabile evolutii. La acest capitol mai sunt laudate si Bulgaria si Croatia, insa cei de la OECD atrag atentia ca monedele celor doua state sunt legate direct de valoarea monedei euro.
Analiza realizata de specialistii din cadrul institutiei europene ne mai arata si ca dobanzile cheie au fost taiate de banca centrala din Romania, ceea ce a dus automat si la cresterea lichiditatii din sistemul bancar. Acelasi lucru a fost observat si in Serbia, respectiv in Macedonia de Nord. In schimb, situatia sta diferit atunci cand vorbim despre Kosovo si Muntenegru, aceste state adoptand moneda euro unilateral, renuntand astfel la instrumentele de politica monetara. In aceste conditii, bancile centrale din cele doua tari nu mai pot lua acum astfel de decizii.
Estimarile privind impactul pe care il va avea criza provocata de pandemia de coronavirus asupra economiei Romaniei sunt destul de ingrijoratoare, cei de la OECD fiind de parere ca tara noastra este una dintre tarile care vor suferi cel mai mult din acest punct de vedere in perioada imediat urmatoare. In aceeasi situatie se regaseste si Serbia, celelalte state mentionate anterior avand o pozitie ceva mai buna. Conform specialistilor din cadrul OECD, Romania si Serbia vor fi cele mai afectate state de criza actuala din cauza integrarii profunde in lanturile globale de aprovizionare, in special in sectoarele manufacturiere.
In acest sens, cei de la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica aduc in discutie scaderea exporturilor, acestea fiind afectate puternic de prabusirea cererii din aceasta perioada. Odata cu aplicarea masurilor de restrictie luate de marea majoritate a autoritatilor nationale in vederea limitarii raspandirii pandemiei de coronavirus, multe sectoare ale economiei globale au fost blocate. In plus, cu cat aceasta situatie se va prelungi mai mult, cu atat riscul ca economia sa se confrunte cu o criza fara precedent este mai mare.
In cele din urma, specialistii din cadrul OECD vorbesc si despre un alt risc major care apare in cazul tarii noastre. Mai exact, vorbim despre cresterea costurilor de imprumut, problema care exista si in cazul Croatiei. In conditiile in care perceptia de risc pentru cele doua state este cea mai mare din regiunea de sud-est a Europei, nu este de mirare ca aceste costuri de imprumut ar putea creste.
Raportul OECD mai face referire si la domeniul turismului, care va fi extrem de afectat atat in cazul Romaniei, cat si in cazul celorlalte state din zona de sud-est a Europei. Albania si Muntenegru vor fi insa tarile cele mai afectate din acest punct de vedere, turismul producand nu mai putin de 20% din Produsul Intern Brut al celor doua tari. Totodata, investitiile straine in aceasta directie vor scadea considerabil in perioada imediat urmatoare.
Ultimele NOUTATI
Bani cu nemiluita! Cum au reusit bancile din Romania sa bata recordul de profit in 2024
Taxa surpriza aparuta in ultimele momente ale lui 2024. Cine e bun de plata?
Ce nu ti se spune niciodata inainte de a te imprumuta la banci: CSALB avertizeaza!
Locuri de munca in strainatate: ce meserie trebuie sa stapanesti, ca sa ai sanse de angajare in Finlanda, Olanda sau Norvegia. Salarii de mii de euro in mana!
Harta salariilor minime pe economie in EUROPA. Toti muncim, dar nu toti suntem platiti la fel!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Te-ar putea interesa si
Ce nu ti se spune niciodata inainte de a te imprumuta la banci: CSALB avertizeaza!
Locuri de munca in strainatate: ce meserie trebuie sa stapanesti, ca sa ai sanse de angajare in Finlanda, Olanda sau Norvegia. Salarii de mii de euro in mana!