ANALIZA: Nouriel Roubini, profetul crizei: "Sunt urat, dar am o minte sclipitoare"

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Nouriel Roubini, profetul crizei: Sunt urat, dar am o minte sclipitoare ANALIZA: Nouriel Roubini, profetul crizei: "Sunt urat, dar am o minte sclipitoare"
de Manager.ro la 17 Ian. 2014
Urmareste-ne pe Google News
nouriel roubinianaliza2014chinafirmaeconomie

Nouriel Roubini, supranumit si "Doctor Doom", s-a nascut in Istanbul, Turcia si are 55 de ani. "Turcul" a devenit celebru dupa ce a anticipat colapsul pietei imobiliare din SUA si recesiunea globala care a cutremurat lumea incepand cu 2008. Roubini preda la Stern School of Business, din cadrul New York University si este presedintele Roubini Global Economics, o firma de consultanta economica.

Roubini are un trecut interesant: este copilul unor evrei iranieni, s-a nascut in Turcia si a crescut in Italia. Dupa ce a primit un BA (Bachelor of Arts) in politici economice, in cadrul Universitatii Bocconi din Milano si un doctorat in economie internationala la Harvard University, a ajuns la Yale si a devenit proaspat economist pentru FMI, Rezerva Federala americana, Banca Mondiala si Banca Israelului.

Studiile timpurii ale lui Roubini s-au concentrat asupra pietelor emergente. In timpul administratiei Clinton, a fost senior economist pentru CEA (Council of Economic Advisers), migrand apoi spre Departamentul Trezoreriei americane, in calitate de consilier al lui Timothy Geithner, care in 2009 a fost numit in functia de Secretar al Trezoreriei.
 
Viziunile sumbre ale lui Roubini asupra economiei i-au conferit porecla de Dr. Doom si "permabear" in presa internationala de business. In urma cu sase ani, revista Fortune scria: "In 2005, Roubini a prezis ca preturile la case se situeaza pe un val speculativ, care va distruge economia. La acea vreme, profesorul era poreclit "Cassandra". In prezent, toti il considera un intelept". 
 
The New York Times subliniaza ca Roubini a vazut in globul sau de sticla cum "proprietarii de case nu isi mai pot achita ipotecile, iar trilioane de dolari se pierd in van, in timp ce sistemul financiar global se blocheaza". In septembrie 2006, Roubini a avertizat ca "SUA se vor confrunta cu o criza imobiliara fara precedent, un soc pe piata petrolului, increderea consumatorului se va diminua si in final, se va instala recesiunea". 
 
Laureatul premiului Nobel, Paul Krugman, precizeaza ca viziunile lui Roubini s-au adeverit sau chiar au fost "depasite" de realitate. Pe masura ce Roubini a devenit un "profet" demn de ascultat, s-a transformat intr-o vedeta in SUA si nu numai, preferand dezbaterile internationale despre economie; acesta se intalneste frecvent cu guvernatorii bancilor centrale si ministrii de finante din Europa si Asia. 
 
Roubini a ocupat locul patru in clasamentul Foreign Policy al "celor mai importanti 100 ganditori globali". Dr. Doom a aparut in fata Congresului SUA, CFR (Council on Foreign Relations) si Forumul Economic Mondial de la Davos. 
 
Roubini, nascut in tara kebabului
Nouriel s-a nascut in Instanbul, Turcia. In copilarie, familia sa s-a mutat pentru scurt timp in Iran si Israel. Intre 1962 si 1983, Roubini a trait in Italia, mai ales la Milano, unde a urmat o scoala pentru evrei si Universitatea Bocconi. In 1988, a primit Ph.D-ul in economii internationale la Harvard University, unde a fost consiliat de Jeffrey Sachs. Acesta din urma a devenit cunoscut pentru rolul de consilier al est-europenilor, in timpul tranzitiei de la comunism la un sistem al pietei libere.
 
Roubini este cetatean american si vorbeste limbile engleza, persana, italiana, ebraica si franceza. De asemenea, Roubini este varul expertului si fostului analist al PC Magazine, Jonathan Roubini.
 
"Bailouts or Bail-ins?"
 
In anii '90, Roubini a combinat cercetarea academica si politica, predand la Yale si apoi in New York si fiind in acelasi timp angajat al FMI, al Rezervei Federale, Bancii Mondiale, respectiv Bancii Israelului. Studiile amanuntite ale imploziilor pietelor emergente din Asia si America Latina l-au ajutat sa prevada cumva dezastrul din SUA. "Am analizat pietele emergente timp de doua decenii si am sesizat aceleasi semne ale distrugerii in SUA - ne situam intr-o bula a creditarilor", a declarat candva Roubini.
 
In 1998, a devenit economist al Administratiei Clinton si apoi a migrat spre departamentul Trezoreriei, fiind consilierul lui Timothy Geithner, apoi subsecretar pentru afaceri internationale. 
 
Roubini a revenit in 2001 la FMI si a fost co-autor al unei carti despre salvarea economiilor falimentare, denumita "Bailouts or Bail-ins?"; de asemenea, Roubini si-a lansat propria firma de consultanta economica.
 
Modelele lui Roubini
 
"Unul dintre oamenii care m-au influentat din punct de vedere intelectual a fost consilierul meu de la Harvard, Jeffrey Sachs. Pentru mine, este un model de intelectual desavarsit. Este riguros, dar si empatic, trateaza probleme precum saracia, SIDA si criza africana. Este conectat la lume. Un alt erou intelectual de al meu este Larry Summers, fostul Presedinte al Harvard-ului, un intelectual extraordinar, foarte implicat in stiinta politicii lumii. Am lucrat cu el timp de mai multi ani in cadrul Trezoreriei", a declarat Roubini.
 
Nouriel, un calator prin lume
 
Nouriel Roubini se considera un "nomad global": "Poti sa stai in fata PC-ului, sa navighezi pe internet, sa experimentezi noi lumi, idei si societati. Dar am descoperit ca nimic nu se compara cu vizitarea unei tari, chiar si pentru trei zile... nu poti fi un "nomad global virtual", in realitatea inchipuita. Trebuie sa fii acolo fizic. Trebuie sa vezi, sa mirosi, sa traiesti, sa experimentezi. Trebuie sa vezi oamenii, sa calatoresti, sa interactionezi", spune Nouriel.
 
Dr. Doom: Mai bine nu castig nimic, decat sa pierd ceva
In timpul unui interviu din 2009, Roubini a fost intrebat cum isi administreaza banii si daca are investitii. "Economisesc 30% din venituri. Dincolo de ipoteca, nu am alte datorii. Criza creditelor nu m-a afectat foarte mult.. Am trait mereu din banii mei si nu am fost niciodata somer. Sunt destul de frugal, nu imi place sa irosesc banii... Nu trebuie sa cheltuiesti mult, pentru a te bucura de viata".
 
Investeste Roubini in actiuni? "Mai rar. In trecut, aveam multe actiuni, dar in ultimii trei ani, detin 95% numerar si 5% actiuni. E mai bine sa ai profit de 0%, decat sa pierzi 50%... Nu cred in magia actiunilor si a activelor... Nu va investiti banii ca si cum i-ati juca la cazinouri. Cumpararea si vanzarea de actiuni individuale este o pierdere de timp". 
 
Previziunile lui Dr. Doom
Economia SUA, sub microscopul "doctorului"
 
In anii '90, Roubini a analizat colapsul economiilor emergente. S-a folosit de o abordare intuitiva si istorica, sustinuta de analiza modelelor teoretice, pentru a analiza aceste tari si a ajuns la concluzia ca un numitor comun au fost deficitele de cont curent finantate prin imprumuturi externe. Roubini a spus ca America este urmatoarea pe lista si in 2004, vorbea deja despre un eventual "seism". Jurnalistul Michael Mandel, de la Business Week, a subliniat insa in 2006 ca Roubini si alti economisti lanseaza predictii generale, care s-ar putea adeveri in cativa ani.
 
In septembrie 2006, Roubini a previzionat bula imobiliara: "Cand oferta creste, preturile scad; asa s-a intamplat in ultimii 110 ani, incepand cu 1890. Totusi, din 1997, preturile caselor au crescut cu 90%. Nu exista nicio logica economica - venit real, migratie, dobanzi, date demografice - care sa explice acest lucru. Asta inseamna ca discutam despre o bula speculativa. Si acum bula se sparge". In primavara lui 2006, Roubini a scris un articol pentru International Finance, in care spunea ca bancile centrale ar trebui sa ia atitudine in fata bulelor economice. Cand criza imobiliara se apropia de sfarsit, Roubini a avertizat ca "s-a terminat, dar vom asista la o prabusire dureroasa".
 
In mai 2009, Roubini a declarat ca analistii care se asteapta ca economia americana sa isi revina in trimestrele trei si patru sunt prea optimisti. El estima o recesiune de 24-36 de luni si o revenire "in forma de L", destul de lenta, asa cum a experimentat Japonia in "Deceniul Pierdut". 
 
In opinia sa, recesiunea este determinata de ciclurile de boom-uri si bule economice si economia SUA trebuie sa gaseasca o alta cale prin care sa creasca. "Am crescut intr-o perioada dominata de bule importante", a declarat Roubini. "Ne-am bazat pe supraconsum si lipsa economiilor. Modelul a esuat pentru ca ne-am imprumutat tot mai mult". Prea mult capital uman a finantat "cea mai neproductiva forma de capital" si America ar trebui sa adopte un model de crestere mai productiv. Roubini crede ca "o crestere sustenabila presupune investitia mai moderata in infrastructuri pe termen lung si reconstructia capitalului uman", prin investitia in resurse regenerabile. "Nu stim ce va fi", spune Roubini, "dar vom gasi cu greu un model nou de crestere. Nu va fi usor".
 
Revenirea din criza
 
In august 2009, Roubini a previzionat ca economia globala isi va reveni din criza la finele acelui an, desi economia SUA va creste cu 1% in urmatorii doi ani, sub un trend normal de 3%. In iulie, Roubini a avertizat ca daca nu va exista o strategie clara de exit, se va isca "furtuna perfecta": deficite fiscale, randamente crescute la bonduri, preturi mai mari la petrol, profituri modeste, o piata a muncii in stagnare, elemente care ar urma sa readuca dubla recesiune in plan mondial. 
 
Economia globala
 
In vara lui 2006, Roubini a scris ca SUA se indreapta spre o recesiune de lunga durata, din cauza "declinului" preturilor la case. In privinta Europei, Roubini estima ca Italia si alte tari din zona euro, precum Portugalia, Spania si Grecia, ar putea iesi din blocul euro, daca nu implementeaza "reforme economice serioase". 
 
Anul 2009
 
In ianuarie 2009, Roubini era pesimist in legatura cu economia SUA si cea globala. In septembrie 2008, a declarat: "Avem un sistem financiar subprim, nu o piata a ipotecilor subprime". Intreaga economie mondiala intra in recesiune. In Europa, Canada si Japonia, dar si in alte economii avansate, criza va fi severa. Nimeni nu va scapa, spunea Roubini. 
 
Pesimismul sau se concentra asupra viitorului pe termen scurt, nu pe termen mediu sau lung. In Foreign Policy (2009), Roubini a scris: "Cele mai sumbre scenarii din anul trecut s-au adeverit. Pandemia financiara globala despre care am vorbit se abate asupra noastra. Dar inca suntem in faza incipienta a crizei. Previziunile mele pentru anul urmator sunt, din nefericire, la fel de sumbre: Bulele, si sunt multe bule, vor exploda".
 
In ianuarie 2009, Roubini a catalogat sistemul bancar american drept "insolvent". "Ne aflam intr-un razboi economic. Nu se face destul", spunea Nouriel.
 
In 2010, Roubini a avertizat ca in ciuda imbunatatirii economiei si a cresterii actiunilor, criza nu s-a incheiat si noile bule financiare sunt la orizont. In mai 2010, pietele din toata lumea au inceput sa scada, din cauza problemelor din Grecia si zona euro. 
 
In 2009, Roubini s-a intalnit cu oficialii chinezi, spunand ca multi analisti asiatici dau vina pe America pentru recesiunea globala. "Chiar si chinezii vad insa ca o cerere foarte excesiva americana a generat o piata pentru exporturile din China". Liderii chinezi "ar vrea sa fie mai putin dependenti de clientii americani si urasc sa aiba activele nationale legate de dolarii americani"; "acestia sunt mai ingrijorati sa mentina exportatorii chinezi pe val", declara Roubini.
 
Anul 2011
 
Roubini si analistul politic Ian Bremmer au descris secolul 21 ca fiind fragmentat din punct de vedere economic si politic, o perioada in care "modelele vechi de intelegere a dinamicii globale intampina probleme", nu pot tine pasul cu schimbarile rapide. Intr-un articol pentru Foreign Affairs, cei doi vorbesc despre asa numita "G-Zero World", unde SUA nu mai au resursele pentru a ramane principalul furnizor global de bunuri. Ca urmare, intre tari exista mai degraba un conflict, decat o cooperare, generand "un joc fara miza, cu rezultate zero", "un joc in care castigul meu reprezinta pierderea ta", preciza Roubini.
 
Cartile lui Roubini
 
Roubini a scris mai multe carti, dintre care amintim: Crisis Economics: A Crash Course in the Future of Finance, Bailouts or Bail-ins? Responding to Financial Crises in Emerging Economies, Political Cycles and the Macroeconomy si New International Financial Architecture. 
 
Roubini Global Economics 
 
RGE este o companie globala de consultanta economica si financiara, cu sediul la New York. Compania mai dispune de un birou la Londra. RGE are in jur de 100 de angajati si este condusa de Nouriel Roubini si alti economisti. 
 
Firma a fost infiintata in 2004 de Dr. Nouriel Roubini si in 2010 si-a schimbat numele in Roubini Global Economics. Roubini este presedintele companiei si conduce echipa de analisti economici. 
 
In iulie 2012, RGE a cumparat compania Country Insights. "Credem ca clientii nostri vor sesiza valoarea adaugata a combinatiei dintre abordarea sistematica a riscurilor de tara, folosita de Country Insights si analiza strategica macroeconomica a RGE", a spus Roubini, la momentul respectiv.
 
Roubini.com - Produsul online oferit de RGE se concentreaza asupra subiectelor macroeconomice, financiare, geo-strategice, geo-politice si include numeroase analize ale economiilor lumii. Abonamentele premium permite accesul complet si se adreseaza managerilor de active, de fonduri investitionale, bancilor comerciale, bancilor de investitii, companiilor, universitatilor, bancilor centrale si organizatiilor politice. 
 
Odata cu achizitia Country Insights, RGE a adaugat produsul QCA (Quantitative Country Analytics) in portofoliu, care analizeaza avantajele si slabiciunile a 174 de tari din intreaga lume. In 2013, RGE a lansat site-ul si newsletter-ul Roubini Monitor, pentru investitorii din retail. In 2010, RGE si-a mutat blogurile economice pe EconoMonitor.com, unde economistii din toata lumea pot scrie pe diverse teme. Richard Green este CEO-ul RGE din 2012. Echipa de cercetatori este condusa (dincolo de Roubini), de economistul italian Christian Menegatti (Managing Director of Research), Arnab Das (Managing Director of Research) si Paul Domjan (Managing Director of Roubini Country Risk). 
 
Evghenia Sleptsova face parte din echipa lui Roubini responsabila pentru analizele legate de Rusia si CIS (Country Insights); ea vorbeste rusa, romana si ucraineana.
 
Intr-o analiza din 2013, RGE considera ca Ungaria si Romania reprezinta "verigile slabe" ale Europei, din punct de vedere economic. https://www.manager.ro/articole/analize/raport-al-firmei-lui-nouriel-roubini-romania-veriga-slaba-din-ue-28306.html
 
Totodata, la finele anului trecut, Roubini a prezis ca pietele imobiliare din mai multe tari se indreapta spre dezastru. https://www.manager.ro/articole/analize/nouriel-roubini-avertizeaza-ca-pietele-imobiliare-din-18-tari-merg-spre-dezastru-53755.html
 
Dr. Doom, mai optimist in 2014?
 
Pentru 2014, Roubini se asteapta la revenire modesta a economiilor avansate si emergente. "Economiile avansate, beneficiind de pe urma a cinci ani de dezintermediere in sectorul privat, o presiune fiscala mai redusa si mentinerea unor politici monetare de acomodare, vor creste in 2014 cu 1,9%", a spus Roubini intr-o opinie pentru Project Syndicate, unul din site-urile sale de suflet. "De asemenea, riscurile economice vor fi mai reduse in 2014".
 
Amenintarile unei implozii a Eurozonei, ale blocajului guvernamental american, cele care tin de pragul de indatorare, de aterizarea fortata a economiei chineze sau razboiul dintre Israel si Iran vor fi moderate. Cele mai multe economii avansate nu vor reusi sa revina la un potential real de crestere in 2014, dar in SUA, de exemplu, economia se va baza pe revolutia energetica, imbunatatirea pietei muncii si a celei imobiliare si renasterea manufacturii.
 
Roubini spune ca si pietele emergente se vor comporta bine in 2014. O scadere a preturilor la marfuri in 2013 si teama "temperarii stimulusului" Fed au afectat economiile amintite, dar Roubini se asteapta ca acestea sa creasca cu 5%.
 
Unele tari se vor descurca mai bine decat altele: Coreea de Sud, Filipine, Malaezia, Polonia, Chile, Columbia, Peru, Mexic, Kenya, Rwanda, tarile exportatoare de petrol din Golf, estimeaza Roubini.
 
Roubini are insa si unele avertismente pentru 2014. In China, economistul intrevede o "rezistenta" in fata reformelor economice comuniste. Reticenta guvernelor locale si a intreprinderilor de stat in fata schimbarii genereaza riscuri pentru cresterea Chinei. 
 
"In concluzie, economia globala va creste mai rapid in 2014, in timp ce riscurile vor fi mai mici. Totusi, cu exceptia SUA, cresterea va ramane anemica in majoritatea economiilor si se va manifesta fragilitatea pietelor emergente - unde includ si eforturile incerte ale Chinei de a-si reechilibra economia - toti acesti factori pot trage economia in jos", precizeaza Roubini. 

Ultimele NOUTATI

Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus

today13 Ian. 2025
Cum sa-ti transformi rutina zilnica intr-un obicei productiv
Life Style

Cum sa-ti transformi rutina zilnica intr-un obicei productiv

today13 Ian. 2025
Exista oare o varianta mai buna decat democratia?
Analize

Exista oare o varianta mai buna decat democratia?

today13 Ian. 2025
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
Life Style

Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati

today13 Ian. 2025
Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an
Life Style

Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an

today13 Ian. 2025
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Ultimele stiri economice

ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei

today13 Ian. 2025
Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?
Economie

Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?

today13 Ian. 2025
Bucurie mare pe romanii care au rate la apartament in 2025. Anunt oficial de la Banca Nationala despre costul ratelor lunare
Financiar-Bancar

Bucurie mare pe romanii care au rate la apartament in 2025. Anunt oficial de la Banca Nationala despre costul ratelor lunare

today13 Ian. 2025

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Exista oare o varianta mai buna decat democratia?
Analize

Exista oare o varianta mai buna decat democratia?

today13 Ian. 2025
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
Life Style

Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati

today13 Ian. 2025
Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an
Life Style

Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an

today13 Ian. 2025
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Ultimele stiri economice

ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei

today13 Ian. 2025

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x