Romania traverseaza o perioada destul de dificila din punct de vedere economic in contextul crizei COVID-19, lucru care naste ingrijorari si in randul institutiilor bancare prezente in tara noastra. Conform unei analize recente a celor de la ING Bank Romania, specialistii olandezi se asteapta la un deficit de peste 9% din Produsul Intern Brut la finalul anului curent. De asemenea, analistii ING estimeaza ca datoria publica a Romaniei ar putea urca pana la aproape 50% din PIB pana la finalul anului viitor. Mai mult decat atat, o posibila criza politica ar putea face ca lucrurile sa devina si mai complicate decat atat.
Specialistii din cadrul ING Bank Romania noteaza ca decizia recenta de majorare a pensiilor cu 14 procente este peste nivelul estimat initial, de 10 procente, diferenta de 4% aducand cu sine un impact in deficitul bugetar de 0.3 puncte procentuale in acest an si de 1.2 puncte procentuale in 2021. Totodata, specialistii ING Bank estimeaza o contractie economica de 5.5% in acest an. Perspectiva pentru anul 2021 este ceva mai optimista insa, analistii bancii olandeze asteptandu-se la o crestere economica de 5.2%. In schimb, acestia avertizeaza ca datoria publica a tarii noastre ar putea ajunge la finalul anului viitor pana la aproximativ 50% din PIB!
In aceste conditii, analistii bancii olandeze cresc estimarea de deficit pentru acest an de la 8.6% la 0.3% din Produsul Intern Brut. De asemeena, si estimarea pentru anul viitor creste in acest nou context, de la 5.2% la 6.3% din PIB. In schimb, daca ne uitam in curtea Guvernului, specialistii premierului Orban se asteapta la un deficit de 8.6% din PIB pentru acest an. Deficitul mai mare din acest an se traduce printr-o nevoie de finantare mai mare, estimarea celor de la ING fiind de aproximativ 10 miliarde de lei/luna in perioada august - decembrie. In comparatie cu primele sapte luni ale anului, nevoia de finantare ar creste cu aproximativ 3 miliarde de lei/luna.
Estimarile facute acum de cei de la ING Bank includ majorarea pensiilor cu doar 14%, respectiv majorarea alocatiilor cu 20%. Asa cum stim insa, parlamentarii social-democrati nu renunta la proiectul de majorare a pensiilor cu nu mai putin de 40%. Totodata, PSD isi doreste dublarea alocatiilor, amenintand Guvernul Orban cu demiterea in cazul in care acest lucru nu se va intampla. In contextul actual, astfel de majorari ar da peste cap intregul buget de stat.
Analistii ING Bank Romania estimeaza ca motiunea de cenzura depusa de PSD are la aceasta ora sanse de 40-50% de a demite Guvernul PNL. Economistii din cadrul ING sustin ca o asemenea criza politica ar duce incertitudinea la un nou nivel, fiind pentru a doua oara cand un cabinet al premierului Ludovic Orban ar fi demis prin motiune. Chiar daca Guvernul demis ar putea functiona ca interimar pana la alegerile locale de la sfarsitul lunii septembrie, acesta nu ar mai putea emite ordonante de urgenta, ceea ce ar putea duce in cele din urma la un blocaj politic.
O asemenea criza politica ar putea afecta in cele din urma ratingul suveran de tara, Romania fiind acum pe ultima treapta recomandata investitiilor in notele agentiilor de rating. De asemenea, Romania este aproape sa ajunga la categoria junk, avand o perspectiva retrogradata la negativa. Urmatoarele evaluari de rating se vor face in octombrie (Fitch si Moody’s), respectiv in decembrie (S&P).
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!