Analiza. Economia globala se pregateste de o puternica redresare. Care sunt prognozele pentru Romania
previziuni economicemacroeconomie
Ultimul an a fost dominat de probabil cele mai puternice provocari de la criza financiara din 2008. In contextul unei crize sanitare care dureaza de mai bine de un an si continua sa puna in dificultate guvernele si sistemele sanitare din intreaga lume, expertii in analize macroeconomice privesc cu optimism spre viitor.
Se pare ca "economia globala se pregateste de o puternica redresare", conform unei analize Euler Hermes.
In cateva cifre, evolutia economiei globale, din perioada urmatoare, va fi caracterizata de urmatoarele tendinte:
-
PIB-ul global va creste cu + 5,5%;
-
Comertul global creste cu + 7,7% in volum;
-
40% din excesul de numerar de la gospodarii si companii se va transforma in cheltuieli pana la sfarsitul anului datorita cererii ridicate.
>>> Guvernul se pregateste sa reglementeze activitatile casnice. Nu se va mai putea munci la negru. Vizati ar fi aproximativ 1,2 milioane de romani
In primul trimestru din 2021, economia globala a oferit o surpriza placuta, revenind la nivelul de dinainte de pandemie, in special datorita redeschiderii celor doi poli de forta: China si SUA.
"Astfel, analistii se asteapta ca PIB-ul global sa creasca cu + 5,5% in 2021, SUA fiind singura economie in care aceasta evolutie va depasi estimarile realizate in perioada pre-Covid-19. In Europa este preconizata o revenire la nivelul de dinaintea crizei in primul trimestru al anului 2022, cresterile fiind asteptate in 2026", se arata in analiza.
Cum va evolua economia Romaniei?
Expertii au conturat previziuni si cu privire la evolutia economica a tarii noastre. Din fericire, in linii mari, vin vesti bune si pentru Romania. Se pare ca inflatia, indicele economic ce starneste acum cele mai mari ingrijorari, nu ne va pune probleme pe termen lung.
Si la evolutia PIB stam bine, estimandu-se de catre Comisia Europeana o evolutie de +7.4% in 2021 si de +4.9% in 2022.
"In cazul Romaniei, prognozele de crestere a Produsului Intern Brut pentru 2021 au fost in mod repetat revizuite in sus, proiectia de +6.5% de acum cateva luni fiind deja corectata de Comisia Europeana la 7.4% si la 4.9% pentru 2022. Inflatia este de asemenea prognozata sa creasca la peste 3% in acest an, fiind una din cele mai ridicate din Uniunea Europeana, chiar daca sub nivelul celei din Ungaria sau chiar Poloniei unde ar depasi 4%.
Desi au existat si factori interni – precum rezistanta cererii de consum – puseul inflationist a fost puternic alimentat in prima jumatate a anului de abrupta crestere la nivel global a preturilor materiilor prime.
Ne mentinem opinia ca inflatia va fi mai degraba un fenomen temporar, cu o intensitate mai redusa in a doua parte a anului.
Adaptarea fluxurilor de aprovizionare cu marfuri la noile realitati ale comertului mondial in contextul estomparii treptate a restrictiilor de miscare, dar si a masurilor de suport a economiilor din partea statelor sunt tot atatea motive pentru o calmare a impulsului inflationist. Nu in ultimul rand, recentele neintelegeri care au reaparut intre tari importante din cadrul cartelului petrolului (OPEC) ar putea semnala inceputul sfarsitului cooperarii din timpul pandemiei intre tarile participante – cooperare care a culminat cu o crestere a pretului petrolului cu pana la 50% de la inceputul anului si cu o propagare asupra majoritatii materiilor prime.
Revenind la nivel local, indicatori macroeconomici cel putin la fel de importanti de urmarit in perioada urmatoare prin persistenta lor vor fi deficitul de cont curent (de asteptat sa se mareasca pe masura ce revenirea economica se transpune si in importuri mai mari vs. exporturi), dar si deficitul bugetar, respectiv datoria publica - ca procent in PIB.