Criza lasata in urma de pandemia de coronavirus care a lovit intreaga piata europeana la inceputul acestei primaveri vine la pachet cu o serie de consecinte semnificative din punct de vedere economic pentru Batranul Continent. Masurile de restrictie impuse de marea majoritate a tarilor in vederea limitarii raspandirii epidemiei au blocat mai mult sau mai putin numeroase sectoare economice. In aceste conditii, multe companii s-au regasit in situatia de a suspenda partial sau nu productie. In acelasi timp, consumul a scazut la randul lui, ceea ce ingreuneaza si mai mult situatia economica actuala.
Conform unui studiu recent realizat de specialistii din cadrul Coface, situatia economica in care se regaseste la aceasta ora continentul european nu este prea buna, revenirea din punct de vedere economic la normal nefiind chiar atat de usoara. Efectele masurilor de restrictie despre care vorbeam in randurile anterioare au dus in mod inevitabil la diminuarea veniturilor, ceea ce a provocat in cele din urma intrarea in incapacitate de plata a unui numar semnificativ de companii.
In acest context, situatia in care se regaseste tara noastra nu este tocmai cea mai favorabila, specialistii Coface anticipand un numar destul de mare de insolvente in state europene catre care Romania directioneaza aproape doua treimi din exporturi. Evident, daca situatia economica din aceste state se va deteriora in perioada urmatoare, atunci nici revenirea la normal din punct de vedere economic a tarii noastre nu va fi atat de facila si rapida.
Potrivit analizei realizate de cei de la Coface, numarul de insolvente raportate la nivel european ar urma sa creasca substantial in a doua jumatate a anului curent si chiar si pe parcursul anului urmator. Insa, specialistii care au lucrat la acest studiu mentioneaza ca situatia nu este una uniforma in intreaga lume, ceea ce inseamna ca s-ar putea sa asistam la o crestere diferentiata si intarziata a insolventelor la nivelul continentului european.
Germania este tara europeana cea mai putin afectata de criza provocata de pandemia de coronavirus, regasindu-se insa pe un trend de crestere a insolventelor cu 12% intre sfarsitul lui 2019 pana la sfarsitul anului 2021. In acelasi timp, Franta si Spania vor fi ceva mai afectate de aceasta criza, trendul de crestere a insolventelor fiind de 21%, respectiv 22%. Situatia este insa mult mai delicata atunci cand vine vorba despre Olanda (+36%), Marea Britanie (+37%) si Italia (+37%), tari in care este de asteptat ca numarul insolventelor sa creasca substantial.
Este important de precizat referitor la acest subiect de discutie ca multe tari europene au preferat sa modifice temporar cadrul legislativ privind procedurile de neplata in incercarea de a face fata acestei crize. Spre exemplu, autoritatile din Germania au propus suspendarea pana la data de 30 septembrie a obligatiei companiilor de a initia procedurile de intrare in insolventa in termen de trei saptamani de la descoperirea situatiei. De asemenea, autoritatile spaniole au decis sa renunte complet la aceasta cerinta pana la finalul anului curent.
Si in Italia a fost luata o masura fara precedent referitoare la aceasta situatie, numai Parchetul fiind imputernicit pentru o perioada sa deschida procedurile de insolventa. De asemenea, autoritatile britanice au initiat o propunere conform caruia creditorii nu vor putea initia procedurile de insolventa. Dintre tarile mari si cele mai afectate de criza, Olanda este singura care nu a luat nicio astfel de masura pana la aceasta ora. Chiar si asa, specialistii Coface nu se asteapta ca aceste masuri sa impiedice cresterea semnificativa a insolventelor, toate aceste decizii fiind temporare.
Ultimele NOUTATI
Digitalizarea afacerilor in 2025 - De ce prezenta online este esentiala pentru orice firma noua
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Partenerii nostri
Asigurat la sanatate, dupa incetarea raportului de munca - reglementari cheie
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului