In ciuda situatiei dificile create de criza pandemiei de coronavirus si de introducerea masurilor de restrictie din ultimele luni, activitatea economica din tara noastra da semne de revenire, lucru care a fost remarcat si de specialistii din cadrul BCR. Potrivit unei analize transmise investitorilor la inceputul acestei saptamani, BCR sustine ca activitatea economica din tara noastra a accelerat in ultima luna din 2020, ajungand aproape la nivelul inregistrat in mod normal intr-o luna pre-criza. Avansul este unul evident si in comparatie cu luna noiembrie, insa diferentele majore se pot observa abia atunci cand aruncam o privire asupra cifrelor inregistrate in primavara.
Potrivit documentului trimis de banca investitorilor, “indicele BCR cu frecventa zilnica privind evolutia economica din Romania arata o continuare a redresarii economiei la inceputul lunii decembrie”. Mai exact, activitatea economica a accelerat in ultima luna a anului si a atins un nivel de 86% din nivelul pre-criza, ceea ce poate fi considerat un semn important intr-un context atat de dificil precum cel actual. Asa cum spuneam si in randurile anterioare, cresterea este considerabila si daca facem comparatie cu luna noiembrie, atunci cand activitatea economica ajunsese la un nivel de 81% in raport cu o luna normala pre-criza.
Bineinteles, cele mai mari diferente le putem observa in cazul in care facem o comparatie cu ceea ce se intampla in primavara, atunci cand Romania era sub stare de urgenta. Masurile de restrictie impuse la acea vreme de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus au dus la inchiderea partiala sau totala a anumitor sectoare economice. Potrivit analizelor BCR, minimul activitatii economice din tara noastra a fost atins in luna aprilie, atunci cand se inregistra un nivel de 24% in raport cu o luna normala pre-criza.
Specialistii din cadrul BCR au si alte vesti bune care, in opinia lor, indica o revenire a activitatii economice din Romania. Spre exemplu, cautarile de informatii privind ajutorul de somaj pe Google au scazut la inceputul lunii decembrie, ceea ce “reflecta o posibila imbunatatire temporara a situatiei de pe piata muncii, dar si o eventuala iesire din sfera persoanelor active a unor fosti angajati”. De asemenea, consumul de electricitate a crescut in Romania in luna decembrie, ceea ce este considerat de analistii din cadrul BCR un semn bun pentru activitatea economica.
In aceste conditii, analistii BCR, in frunte cu Ciprian Dascalu, economist-sef si director de cercetare in cadrul bancii, se asteapta ca PIB-ul din al treilea trimestru sa raporteze o crestere de 12.8% in raport cu al doilea trimestru, care va fi urmat de un avans secvential de 0.7% in ultimul trimestru din 2020. Astfel, BCR se asteapta la o scadere a Produsului Intern Brut de 4.7% in acest an in raport cu 2019. In schimb, cei de la BCR privesc optimist spre anul ce sta sa inceapa, estimand un avans economic in 2021 de 3.9% fata de 2020.
Potrivit datelor puse la dispozitie de cei de la Institutul National de Statistica, contractia economica din primele noua luni ale anului 2020 este de 5.1% in raport cu perioada similara din 2019. Astfel, PIB-ul din primele noua luni ale anului a fost de 718.26 miliarde de lei preturi curente. Cea mai importanta contributie negativa la evolutia Produsului Intern Brut a avut-o industria, cu pondere de 20.2% la formarea acestuia.
Ultimele NOUTATI
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas
Masa de Paste, pe buget! Romanii sunt cu ochii dupa reduceri si au inceput sa aplice strategii de economisire. Tin de bani, ca sunt vremuri grele!
Top idei de afaceri care pot fi deschise in Romania cu 100.000 de euro
Ce nu iti spune nimeni despre bani la 20 de ani: alegeri financiare care pot schimba tot
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Top idei de afaceri care pot fi deschise in Romania cu 100.000 de euro
Ce nu iti spune nimeni despre bani la 20 de ani: alegeri financiare care pot schimba tot