Desi pandemia, din punct de vedere medical, a afectat in mod direct in special persoanele varstnice, efectele economice ale acesteia vor fi mai devastatoare pentru tineri, spun expertii.
Expertii Bancii Centrale Europene atrag atentia asupra faptului ca 7 milioane de oameni risca sa isi piarda locul de munca, respectiv somajul ar urma sa creasca cu 12,5%.
Economistii se tem ca blocajul economic generat de masurile de restrictie impotriva COVID-19 vor genera niste socuri economice care vor da nastere unei generatii ''de blocaj''.
Tinerii, care abia intrasera pe piata muncii in perioada crizei economice din urma cu un deceniu, sunt extrem de vulnerabili in fata consecintelor economice ale actualei pandemii, spun expertii.
Datele oficiale arata ca mai mult de una din sase persoane cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani au incetat sa mai lucreze de la debutul pandemiei, potrivit Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) a ONU.
Tinerii care au ramas in campul muncii s-au confruntat cu o alta problema: orele lor de munca scad cu 23%.
De asemenea, mai mult de patru tineri din 10 (cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani) angajati la nivel mondial lucrau in sectoarele afectate cand a inceput criza si aproape 77% sunt in locuri de munca informale, arata OIM.
''Impactul va fi enorm deoarece tinerii oricum incep dintr-o pozitie foarte vulnerabila caracterizata de incertitudine. Nu decontasera inca in intregime factura crizei anterioare”, a declarat Prof. Maria Angeles Davia Rodriguez, de la Universitatea Castilla-La Mancha.
Pericolul care planeaza asupra tinerei generatii de muncitori nu trebuie insa abordat doar din perspectiva economica. Situatia e complexa. Pandemia, la fel ca momentul de cumpana economica din 2008-2009 schimba lumea. S-a schimbat modelul de business, s-a schimbat si se va schimba piata muncii. Acesti tineri au traversat in urma cu 10 ani o provocare uriasa, o schimbare majora, iar acum, la un deceniu distanta, planeaza din nou intertitudinea asupra carierei lor profesionale si asupra sigurantei de a-si putea asigura subzistenta.
Pe langa impactul economic la care trebuie sa se adapteze, trebuie luat in calcul si factorul psihologic. Schimbarile fac parte din viata noastra si fiecare generatie s-a confruntat cu propriile provocari, insa un lucru e cert: nu e simplu sa traversezi astfel de momente, la inceput de cariera si in plin avant profesional, pe un fond incert si plin de lipsa de predictibilitate.