Cursul euro a trecut oficial la pragul de 4.67 de lei in data de 9 ianuarie, pentru prima data in istorie. Desi aceasta devalorizare a leului era prognozata inca de anul trecut, aceasta a luat prin surprindere economia romaneasca prin prisma rapiditatii cu care s-a instalat.
Analistii au inceput sa vorbeasca inca din toamna anului trecut despre un an 2019 care ne va duce pe toti ceva mai aproape de o noua criza economica mondiala. La acea vreme, analistii financiari se asteptau la o depreciere a monedei nationale pana la un curs de aproape 4.7 lei pentru un euro, curs care ar fi urmat sa fie atins abia la jumatatea anului curent. De asemenea, acestia avertizau inca din iarna ca din luna noiembrie a anului curent, cursul ar urma sa atinga un nivel de 4 lei si 74 de bani. Acum, cifrele ne arata ca moneda nationala s-a depreciat mult mai rapid, cursul sarind deja de pragul de 4.71 lei pentru un euro.
Analistii financiari atrageau, de asemenea, atentia inca de anul trecut ca Romania este dependenta de pietele internationale. Acest lucru se intampla pentru ca productia interna nu tine pasul cu cererea, dar si pentru ca o buna parte din productia industriala a tarii merge la export. De asemenea, specialistii internationali atrageau atentia inca din anul trecut ca economia Statelor Unite si a Europei va incetini incepand cu anul 2019. Bineinteles, aceste evolutii vor afecta mai mult sau mai putin si economia romaneasca.
Mai mult decat atat, specialistii din tara noastra avertizau la inceputul acestui an ca Romania s-ar putea confrunta cat de curand cu o recesiune tehnica, ceea ce inseamna ca exista un risc foarte mare ca in doua trimestre PIB-ul sa scada.
Masurile luate de coalitia de guvernare PSD - ALDE pe parcursul si, in special, la finele anului trecut au facut ca economia romaneasca sa resimta un nou soc puternic. Acum, cand nimeni nu mai poate contesta efectele evidente produse, analistii financiari din tara noastra fac noi avertizari cu privire la ceea ce se va intampla in perioada urmatoare. Conform ultimelor estimari pe acest subiect, deprecierea monedei nationale va continua si in urmatoarele sase luni, media prognozata fiind de 4.716 lei/euro. De asemenea, specialistii vorbesc despre o medie prognozata de 4.788 lei/euro atinsa la inceputul lui 2020.
Aceste noi estimari sunt facute in contextul in care Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a scazut in ultima luna a anului trecut cu 15.6 puncte fata de luna precedenta. De asemenea, fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 12.3 puncte. Mai exact, Indicatorul a ajuns la o valoare de 28.7 puncte, aceasta cifra datorandu-se celor doua componente ale Indicatorului. Astfel, Indicatorul conditiilor curente a ajuns pana la o valoare de 46.4 puncte, in timp ce Indicatorul anticipatiilor a scazut pana la o valoare de 19.9 puncte.
Prin intermediul acestui Indicator de Incredere Macroeconomica, cei de la CFA Romania isi propun sa cuantifice anticipatiile specialistilor financiari in legatura cu activitatea economica din tara noastra pentru un orizont de timp de un an.
Ultimele NOUTATI
Nu suntem tara cu cele mai mici salarii din UE. Lista celor 10 state cu salarii minime sub 1000 de euro pe luna
Romanii scot banii de la saltea si cumpara masiv titluri de stat. Plasamente impresionante, cifrele aici
Cat valoreaza cu adevarat businessul tau? Greseala pe care 90% dintre antreprenori o fac
Avertismentul presedintelui Consiliului Fiscal: ne paste un puseu inflationist. Romania are cele mai mari deficite din toata Uniunea Europeana
Ce inseamna cu adevarat un SUV bun? 5 mituri auto demontate
Ce masina ti se potriveste in functie de stilul tau de viata?
Partenerii nostri
[MODEL] Act aditional telemunca si reglementari cheie
Mutarea unui salariat la alt punct de lucru si modificarea functiei - PROCEDURA
Noul REGES online - provocari pentru angajatori! Cum le poti depasi rapid?
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
Deductibilitate cheltuieli auto: Cele mai frecvente greseli constatate de ANAF
Formularul 217: Cine are obligatia depunerii si care este termenul limita
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Intrarea in insolventa: Ce trebuie sa stie un creditor inainte de a actiona
Te-ar putea interesa si
Cat valoreaza cu adevarat businessul tau? Greseala pe care 90% dintre antreprenori o fac
Avertismentul presedintelui Consiliului Fiscal: ne paste un puseu inflationist. Romania are cele mai mari deficite din toata Uniunea Europeana