Analistii CFA anticipeaza in urmatoarele 12 luni un curs de 4,73 lei/euro si majorarea ROBOR la 3,88%
rata inlatieirobor la trei lunirobor la sase lunicfa romaniaeconomieromania
Majoritatea analistilor CFA anticipeaza o crestere a cursului euro la 4,73 lei, si o majorare a indicelui ROBOR la trei luni, de pana la 3,88%.
Vineri, indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, afisa o cotatie de 3,14%, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in conditiile in care joi, indicele era de doar 3,10%.
Luni, Indicele ROBOR la 3 luni, a stagnat la 3,14%.
Acest indice nu a mai fost la acest nivel din data de 6 septembrie, cand a fost de 3,15%, urmat de o scadere la 3,12%, la data de 7 septembrie.
De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare lei cu dobanda variabila, a stagnat luni la nivelul de 3,38%, dupa ce a crescut vineri de la 3,36%, cat a fost joi. Acesta n-a mai atins acest nivel din datele de 5 septembrie si 6 septembrie, cand a fost in scadere de la 3,40%, nivel inregistrat la data de 4 septembrie.
Citeste si:
Comisia Europeana: Romania a pierdut, in 2016, peste 6 miliarde de euro din neincasarea TVA
Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA arata ca Romania a crescut in luna august cu 4,9 puncte pana la valoarea de 50 de puncte fata de luna anterioara si a scazut cu 0,7 puncte fata de perioada similara a anului trecut, evolutie datorata ambelor componente ale indicatorului
Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut fata de luna anterioara cu 5,0 puncte, pana la valoarea de 64,8 puncte fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 3,8 puncte). Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 4,8 puncte pana la valoarea de 42,6 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 0,8 puncte).
In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 75% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de sase luni este de 4,6935, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7375.
Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (august 2019/august 2018) a inregistrat o valoare medie de 4,13%.
“Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda, fata de valorile actuale, la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 70% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie. Astfel rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,88%, iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 4,88%. Ca urmare, avand in vedere rata anticipata a inflatiei, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate in continuare dobanzi real negative.”, mentioneaza analistii financiari.
Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.
Citeste si:
20 de ani de Google. Istoria unei simbol care a schimbat omenirea
Sursa foto: pexeles.com