Analistii avertizeaza: Rusia ar putea intra INTENTIONAT in incapacitate de plata, sa pedepaseasca Occidentul si SUA. Ultima data cand s-a intamplat asta, criza s-a extins si peste ocean
sanctiuni rusiadefault rusiaeconomia rusiei
Sanctiunile impuse de SUA si Occident asupra Rusiei, ca urmare a agresiunilor desfasurate in Ucraina, sugruma economia lui Vladimir Putin. Banca Centrala a Rusiei a reactionat si ea, adoptand contramasuri, iar in tot acest timp rubla este in picaj liber, companiile occidentale parasesc masiv tara, iar Bursa de valori din Rusia ramane inchisa. Contextul se complica, daca tinem cont de faptul ca pentru Rusia se aprope scadenta unor datorii externe, iar analistii sustin ca tara ar putea intra in imposibilitate de plata.
Rusia are plati de peste 700 de milioane de dolari care urmeaza sa fie scadente in martie, in mare parte cu o perioada de gratie de 30 de zile, potrivit JPMorgan.
Desi sanctiunile occidentale impotriva
Rusiei nu au restrictionat tranzactionarea secundara a obligatiunilor existente ale tarii, JPMorgan a remarcat ca au existat probleme de decontare cu unele obligatiuni, deoarece Depozitarul National de Decontare din Rusia a blocat conturile Euroclear, un furnizor de decontare cu sediul in Belgia.
Exista voci care spun ca Vladimir Putin ar pregati "contextul" pentru a nu-si indeplini obligatiile financiare, incercand astfel sa pedepseasca Occidentul si SUA pentru sanctiunile care ii lovesc economia.
"Putin va ajunge 100% in default", a spus managerul fondurilor speculative Kyle Bass pentru CNN intr-un interviu telefonic oferit miercuri. "Occidentul il sugruma. De ce ar fi de acord sa plateasca Occidentului dobanda chiar acum?"
"Ar fi un default logistic mai degraba decat o lipsa de fonduri", a declarat Peter Boockvar, director de investitii la Bleakley Advisory Group.
Capital Economics sustine ca rusii ar putea interzice rambursarea datoriilor externe pentru a produce pierderi creditorilor straini.
Rusia, in prezent a 12-a cea mai mare economie din lume, a intrat in incapacitate de plata ultima data in 1998, declansand o criza care s-a extins peste ocean. E dificil sa stabilim care ar fi consecintele unei astfel de situatii in 2022, totusi criza financiara globala din 2008 si debutul pandemiei de Covid in 2020 au aratat cat de interconectate sunt economia mondiala si sistemul financiar.
Te-ar putea interesa si: Singurul lucru care se IEFTINESTE, pe fondul razboiului din Ucraina: ce va costa mai putin, de acum
Daca istoria s-ar repeta, consecintele sunt greu de estimat, insa analistii tind sa fie optimisti
Cu toate acestea, strainii detineau doar 20 de miliarde de dolari din datoria Rusiei in dolari si obligatiuni suverane denominate in ruble in valoare de 41 de miliarde de dolari la sfarsitul anului trecut, a raportat Financial Times, citand banca centrala a Rusiei.
"Sistemul nostru financiar si institutiile financiare au o expunere relativ redusa fata de Rusia (...) Chiar si cele mai mari expuneri pe care le are oricare dintre ele, nu sunt foarte mari", a declarat miercuri Jerome Powell, presedintele Rezervei Federale, lasand sa se inteleaga o nota de optimism in raport cu posibilitatea indeplinirii scenariului incapacitatii de plata, intentionate sau nu.
La randul sau, Kyle Bass sustine ca un astfel de scenariu "nu inseamna nimic". "Inseamna doar ca oamenii vor pierde niste bani", conform CNN.