Analistii au descoperit care sunt cele mai mari riscuri pentru economia globala, in 2022: lista oficiala
riscuri economietulpina omicrontensiuni rusia ucraina
Parca nu este nevoie sa ai studii economice si nici titlul de analist in domeniu ca sa-ti dai seama ca situatia epidemiologica, dezastrele naturale si potentialele conflicte armate sunt principalele amenintari la adresa cresterii economice. Si exact asta spun expertii consulati de Bloomberg.
Ei au identificat
pandemia, tensiunile dintre Rusia si Ucraina si dezastrele naturale cauzate de schimbarile climatice drept cele mai mari riscuri legate de economia mondiala.
Cu toate acestea, majoritatea economistilor chestionati de Bloomberg se asteapta, in 2022, la o redresare economica puternica, preturi mai mici, retragerea guvernelor din politica monetara de urgenta.
Daca, in 2020, economiile lumii au performat mult mai slab decat anticipasera economistii, in 2021, in multe tari, redresarea a fost surprinzator de rapida si lucrurile ar putea sa mearga la fel de bine si anul viitor.
In acelasi timp, multe lucruri ar putea merge prost. Astfel, tulpina omicron s-ar putea dovedi mai contagioasa decat celelalte, dar poate fi mai putin periculosa, fapt care va ajuta lumea sa revina la ceva asemanator cu normalitatea de dinaintea pandemiei.
Crestere economica de 4,2-5,1%
In acest context, cresterea economica poate fi de 5,1%, dar daca omicron se va dovedi mai periculoasa, atunci cresterea va incetini la 4,2%.
De asemenea, tensiunile dintre Rusia si Ucraina pot scumpi si mai mult gaze, iar dezastrele naturale cauzate de schimbarile climatice pot continua scumpirea alimentelor.
Totodata, orice escaladare a tensiunilor legate de Taiwan ar putea declansa o reactie din partea altor puteri mondiale, inclusiv a Statelor Unite.
Alte scenarii includ impunerea de sanctiuni, care vor ingheta relatiile dintre SUA si China, cele mai mari economii ale lumii si prabusirea productiei de semiconductori din Taiwan,.
Conform economistilo, o marire a dobanzii de politica monetara de catre Rezervela Federala a SUA ar putea genera probleme pietelor emergente pentru ca va intari dolarul si va declansa iesiri de capitaluri de pe aceste piete.
In ce priveste China, expertii prevad o crestere a economica de 5,7%, in 2022, in timp ce, in Europa, solidaritatea liderilor si politicile Bancii Centrale Europene au ajutat continentul sa faca fata impactului pandemiei, dar acesti factori ar putea scadea in importanta anul viitor.
Foto: pexels.com