Analisti: preturi mari la facturi PANA IN 2024. Nu scapam asa usor de criza energetica, zona euro e deja in recesiune usoara
recesiune tehnicacriza energeticafacturi scumpe
Economistii de la Morgan Stanley vin cu un nou scenariu pesimist pentru economiile europene, macinate in acest moment de o acuta criza energetica. De-abia prin iarna anului viitor ar urma sa vedem cum criza energetica face pasi in spate, pana atunci vom continua sa ne confruntam cu preturi mari pe piata energtica si cu recesiune tehnica in zona euro.
Se pare ca zona euro, alcatuita din cele 19 state membre UE ce au adoptat moneda unica europeana, ar fi intrat deja in recesiune. Situatia va dura pana la finele anului curent, iar specialistii vad ca se va manifesta printr-o depreciere cu 0,1% in trimestrul acesta si cu 0,2% in trimestrul al patrulea. Conform economistilor, se pare ca acum cresc tensiunile si pe gospodarii, dar si pe investitiile fixe, recesiunea tehnica e iminenta.
Amintim ca recesiunea tehnica se refera la inregistrarea a doua trimestre consecutive de scadere a Produsului Intern Brut (PIB), dar unii economisti considera ca e nevoie de indeplinirea mai multor conditii pentru a se spune ca s-a ajuns in acest punct, care seama unei crize economice, dar mult mai "usoara".
Criza energetica nu ne paraseste, pana in iarna anului 2023-2024, trebuie sa ne obisnuim cu scumpirile la electricitate si la gaz.
"Vedem un impact mai de durata al acestei crize energetice pana anul viitor, deoarece ne asteptam ca preturile mai mari si incertitudinea privind aprovizionarea cu energie sa persiste pana in iarna anului 2023-2024", cred economistii de la Morgan Stanley.
Si o mica doza de optimism: "nu totul este negru"
Din fericire, analistii vad si luminita de la capatul tunelului, in sensul in care, spun ei, "nu totul este negru". Economistii isi exprima speranta ca va urma o redresare dupa aceasta perioada, ce ar urma sa fie stimulata de o reluare a investitiilor private si publice.
Romanii, campionii UE la scumpirile in Energie
Tim West, reputat analist al Bloomberg, recunoscut pentru experienta sa vasta pe pietele financiare, a publicat pe Twitter o harta elocventa a Europei si costurile platite de fiecare tara in parte pentru energie. Romania ocupa un nedorit loc fruntas la capitolul "preturi mari".
Practic,
Romania are o energie mai scumpa decat toate tarile nordice, Letonia, Irlanda si Malta. Platim, de altfel, suportam facturi triple la energie fata de Spania si Turcia. Analistul Bloomberg noteaza ca, inainte de anul 2020, ce trecea de 75-100 euro/MWh era considerata o factura scumpa. In cazul Romaniei, avem 616,38 euro/MWh, la egalitate cu vecinii nostri bulgare care, apropo, chiar au cele mai mici salarii din UE.
Exista tot mai multe semnale cu privire la faptul ca aceasta criza se va prelungi ani de zile
Conform liderului social-democratilor, Marcel Ciolacu, la nivel guvernamental se discuta
varianta prelungirii masurilor de sprijin pentru plata facturilor pana in anul 2025! Practic, daca n-ar exista riscul prelungirii crizei energetice, nu s-ar lua in calcul termene atat de lungi in care firmele si populatia sa primeasca ajutor pentru a-si putea plati facturile la gaz si electricita.
"Liberalizarea preturilor la energie s-a facut in cel mai prost moment pe care si-l putea alege cineva. Ieri am stat cu premierul, noi doi si cu alti specialisti din energie, am stat 5 ore. Si astazi am stat de vorba cu premierul despre energie.
Ar fi meschin sa ne gandim acum la niste alegeri din 2024, va spun ca sunt foarte hotarat sa ducem coalitia pana in 2024 si am un dialog foarte bun cu premierul pe problemele majore.
Plafonarea din prezent va ramane in continuare pentru populatie, ne dorim sa venim cu un act normativ sa ducem lucrurile pana in 2025. Este exclus sa nu platim aceasta compensare, avem resursele bugetare necesare", a spus liderul PSD, miercuri, la
Antena 3.
Te-ar putea interesa si: EDITORIAL. Iarna filosofiei lui Stalin
Foto: freepik.com