ANAF-ul ia in vizor un domeniu de activitate nou, dar extrem de profitabil: ce a trezit suspiciunea Fiscului
anafplatforme de livrare mancarefisc
ANAF are planuri mari pentru 2023 si a anuntat deja o serie de controale in vaste domenii de activitate, avand ca scop, pe de-o parte, cresterea colectarilor bugetare, dar dorindu-si, totodata, sa determine contribuabilii persoane fizice si/sau juridice sa se conformeze voluntar prevederilor fiscale.
Stim ca in vizorul Fiscului au intrat domenii noi de activitate, inclusiv "influencerii" care castiga bani din diverse activitati desfasurate pe platformele online, dar, mai nou, Fiscul este foarte atent si la ce se intampla cu platformele de livrat mancare, o alta zona ce a "explodat" in profituri si dimensiuni odata cu pandemia.
Se pare ca Fiscul se uita cu ingrijorare la ce se intampla cu contractele de munca din aceasta activitate.
Sef de la Antifrauda: "Am sesizat in acest domeniu o foarte mare subdimensionare a contractelor de munca"
"Am sesizat in acest domeniu o foarte mare subdimensionare a contractelor de munca, au fost multe controale si vor continua, astfel incat munca sa fie declarata in mod corect.
-
E foarte usor de demonstrat la un livrator, atata vreme cat e in platforma, cate livrari a facut si cat a muncit. Am constatat ca partenerii acestor platforme angajeaza livratori cu 2 ore sau mai putin ori deloc", a precizat Teodor Alexandru Georgescu, directorul general al directiei Antifrauda din cadrul ANAF, citat de ZF.
"Pentru a putea fi platiti la negru, spun eu, diferenta dintre orele lucrate si orele inscrise in Revisal sau in cosntractele de munca, pentru acei bani se mai si opteaza pentru anumite practici infractionale, care sunt combatute de legea evaziunii fiscale.
Ma refer la cheltuieli fictive ca sa poata sa scoata banii, ma refer la anumite bunuri false de benzina care sunt introduse in contabilitate, de anumite sume care, practic, in contabilitate se regasesc in casieria societatii, dar, in realitate, sunt dati catre livratori. Aceste controale nu se vor opri. Salariile trebuie inregistrate si obligatiile trebuie platite la bugetul statului, asa cum o face fiecare salariat”, a completat oficialul.
Foto: anaf.ro