Din ce in ce mai multi romani au descoperit in mediul online o oportunitate de a castiga bani si de a-si construi propriul business independent. Cu toate acestea, multi dintre ei nu sunt constienti de obligatia de a plati taxe si impozite pentru veniturile obtinute in acest mod. ANAF trage acum un semnal de alarma si avertizeaza ca va fi atenta la aceste activitati si ca va lua masuri pentru a se asigura ca romanii isi platesc taxele si impozitele pentru veniturile obtinute din mediul online.
Astfel, Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta ca a luat masuri pentru a monitoriza si impozita veniturile obtinute de romanii care desfasoara activitati independente in mediul online. Odata cu cresterea popularitatii lucrului de acasa si a castigurilor online, ANAF a intensificat eforturile de colectare a taxelor si impozitelor pentru aceste venituri.
In conformitate cu legislatia fiscala in vigoare, veniturile obtinute din activitati independente online sunt supuse impozitarii si declararii. In prezent, persoanele care castiga bani prin intermediul platformelor de comert electronic, blogging, marketing afiliat sau alte activitati similare sunt obligate sa se inregistreze la ANAF si sa plateasca impozit pe venit si contributii sociale, in functie de suma castigata.
ANAF il da ca exemplu pe un roman care a fost sanctionat drastic pentru neplata contributiilor la stat in perioada 2018 - 2021. Dupa o investigatie serioasa, autoritatile au actionat in instanta romanul care castigase venituri semnificative in timpul celor patru ani mentionati, venituri nedeclarate niciodata. El nu a depus declaratie unica, nu a achitat impozitul pe venit si nici contributiile la asigurarile sociale de sanatate sau de pensii. In cele din urma, toate taxele au fost calculate retroactiv, “micul evazionist” regasindu-se acum in situatia de a fi bun de plata.
Conform Codului Fiscal in vigoare la aceasta ora, persoanele fizice care obtin venituri independente de orice forma si indiferent de valoare, trebuie sa depuna anual declaratia unica (formularul 212), sa declare veniturile si sa achite impozit, eventual, CAS si CASS.
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Finantare de pana la 15.000 de euro pentru initiative comunitare din 42 de zone ale Capitalei prin Platforma de mediu pentru Bucuresti
3 greseli financiare pe care parintii le fac si distrug independenta financiara a copiilor peste ani
Partenerii nostri
Pensionarii de invaliditate - noi DREPTURI acordate, in vederea extinderii dreptului de munca
Drepturile de autor - noutatile legislative importante si cum sa le gestionati
Rolul comunitatilor de afaceri in dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii
Semnare situatii financiare anuale: Ce spune legislatia despre persoanele imputernicite?
e-Factura B2C: Noutati in 2025, sanctiuni si studii de caz
Auditul Intern explicat pe intelesul tuturor: Legislatie, organizare si spete rezolvate
Se simplifica drumul catre Cotroceni! Mai putine semnaturi pentru candidatii la prezidentiale
Destinatii de top din Romania pe care le poti vizita cu voucherele de vacanta