Incepand din acest an, proprietarii care detin case si masini scumpe vor avea de platit impozite mai mari. Mai exact, este vorba despre persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, aveau in proprietate cladiri rezidentiale cu o valoare impozabila de peste 2.500.000 de lei sau autoturisme cu o valoare de achizitie de peste 375.000 de lei. In cazul masinilor, impozitul va viza atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice.
Noile taxe pe bunurile imobile si mobile de valoare mare se aplica pe o perioada de cinci ani, perioada calculata incepand cu anul fiscal in care are loc predarea - primirea bunurilor. Impozitul este datorat pentru intregul an fiscal. Astfel, cei care detin case cu o valoare ridicata sunt obligati sa il calculeze si sa il declare la Fisc pana la data de 30 aprilie a anului fiscal. Totodata, pentru cei ce au in proprietate masini de lux, termenul este de 31 decembrie, potrivit RomaniaTV.
Noua lege ne arata si care este modul de calcul al noului impozit pe bunurile de valoare mare. Astfel, pentru proprietatile rezidentiale se va aplica o cota de 0.3% asupra diferentei dintre valoarea impozabila a cladirii comunicata de catre organul fiscal local prin decizia de impunere si plafonul de 2.500.000 de lei mentionat anterior. In cazul bunurilor mobile va fi aplicata tot o cota de 0.3% asupra diferentei dintre valoarea de achizitie si plafonul de 375.000 de lei.
Aceasta noua abordare fiscala adoptata de guvernanti a starnit deja o serie intreaga de controverse in spatiul public. SIgur, pot fi vazute atat anumite avantaje aduse de o asemenea impozitare "pe lux", cat si anumite dezavantaje. In primul si primul rand, impozitarea speciala a bunurilor de lux poate genera venituri suplimentare pentru stat, contribuind la finantarea serviciilor publice si a proiectelor sociale. Totodata, o asemenea abordare poate contribui la o mai buna redistribuire a resurselor, intrucat cei cu venituri mai mari vor contribui mai mult la bugetul public. De asemenea, o astfel de impozitare poate sa serveasca si ca un instrument pentru a incuraja responsabilitatea sociala a celor bogati, determinandu-i sa contribuie mai activ la binele comun.
In acelasi timp insa, impozitarea excesiva a bunurilor de lux ar putea determina proprietarii sa isi mute resursele sau sa le ascunda in alte jurisdictii fiscale, ceea ce ar diminua veniturile fiscale ale tarii. Spre exemplu, este foarte usor ca masinile de lux sa fie inmatriculate intr-o alta tara europeana, precum Bulgaria. De asemenea, o astfel de politica poate avea un impact negativ asupra industriei de bunuri de lux si a sectorului serviciilor asociate, afectand potential locuri de munca si inovatia in aceste domenii.
Citeste si: Harta celor mai mari salarii din Romania. In Bucuresti se castiga 1.000 de euro, dar si traiul e foarte scump
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Partenerii nostri
Bilete de valoare in 2025. Conditiile de acordare si legile aferente
Cerinte discriminatorii pentru ocuparea unui post. Ce NU puteti include in anuntul de angajare?
Prelungirea detasarii transnationale in 2025. DOCUMENTE necesare
Imprumuturi intre societati si falimentul beneficiarului: Cum se recupereaza creanta
Dividende repartizate in 2025: Mod de calcul CASS si cum se completeaza Declaratia Unica
Inchiderea de luna si de exercitiu financiar: Reguli de baza si proceduri obligatorii
Prag pentru consumul de droguri la volan? Decizia ICCJ
Drepturile pasagerilor la zborurile internationale: ce trebuie sa stie calatorii din Romania?