Incepand din acest an, proprietarii care detin case si masini scumpe vor avea de platit impozite mai mari. Mai exact, este vorba despre persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, aveau in proprietate cladiri rezidentiale cu o valoare impozabila de peste 2.500.000 de lei sau autoturisme cu o valoare de achizitie de peste 375.000 de lei. In cazul masinilor, impozitul va viza atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice.
Noile taxe pe bunurile imobile si mobile de valoare mare se aplica pe o perioada de cinci ani, perioada calculata incepand cu anul fiscal in care are loc predarea - primirea bunurilor. Impozitul este datorat pentru intregul an fiscal. Astfel, cei care detin case cu o valoare ridicata sunt obligati sa il calculeze si sa il declare la Fisc pana la data de 30 aprilie a anului fiscal. Totodata, pentru cei ce au in proprietate masini de lux, termenul este de 31 decembrie, potrivit RomaniaTV.
Noua lege ne arata si care este modul de calcul al noului impozit pe bunurile de valoare mare. Astfel, pentru proprietatile rezidentiale se va aplica o cota de 0.3% asupra diferentei dintre valoarea impozabila a cladirii comunicata de catre organul fiscal local prin decizia de impunere si plafonul de 2.500.000 de lei mentionat anterior. In cazul bunurilor mobile va fi aplicata tot o cota de 0.3% asupra diferentei dintre valoarea de achizitie si plafonul de 375.000 de lei.
Aceasta noua abordare fiscala adoptata de guvernanti a starnit deja o serie intreaga de controverse in spatiul public. SIgur, pot fi vazute atat anumite avantaje aduse de o asemenea impozitare "pe lux", cat si anumite dezavantaje. In primul si primul rand, impozitarea speciala a bunurilor de lux poate genera venituri suplimentare pentru stat, contribuind la finantarea serviciilor publice si a proiectelor sociale. Totodata, o asemenea abordare poate contribui la o mai buna redistribuire a resurselor, intrucat cei cu venituri mai mari vor contribui mai mult la bugetul public. De asemenea, o astfel de impozitare poate sa serveasca si ca un instrument pentru a incuraja responsabilitatea sociala a celor bogati, determinandu-i sa contribuie mai activ la binele comun.
In acelasi timp insa, impozitarea excesiva a bunurilor de lux ar putea determina proprietarii sa isi mute resursele sau sa le ascunda in alte jurisdictii fiscale, ceea ce ar diminua veniturile fiscale ale tarii. Spre exemplu, este foarte usor ca masinile de lux sa fie inmatriculate intr-o alta tara europeana, precum Bulgaria. De asemenea, o astfel de politica poate avea un impact negativ asupra industriei de bunuri de lux si a sectorului serviciilor asociate, afectand potential locuri de munca si inovatia in aceste domenii.
Citeste si: Harta celor mai mari salarii din Romania. In Bucuresti se castiga 1.000 de euro, dar si traiul e foarte scump
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si