ANAF a umplut sacul lui Mos Craciun cu decizii de impunere. Sute de mii de romani, buni de plata in prag de Sarbatori
anafcontrol fiscalcontroale anaf
E final de an, insa ANAF se mentine in continuare activ, in incercarea sa de a aduce cat mai multi bani la buget si de-ai descoperi pe romanii care, desi fac bani, nu ii declara si nu platesc darile catre stat prevazute de legislatia fiscala.
Eforturile Fiscului nu au ramas fara rezultat. Numai in luna noiembrie au existat aproximativ 4.000 actiuni de control fiscal, fiind aplicate decizii de impunere de 446 milioane lei.
Decizii de impunere de la ANAF, cadou de final de an pentru romani
Astfel, pentru numerosi romani Mos Craciun va aduce in cutia postala decizii de impunere. In baza acestor documente, oamenii trebuie sa achite catre stat taxele si impozitele pe care le-au ocolit poate ani de zile!
"In lupta noastra impotriva evaziunii fiscale si pentru o colectare eficienta a veniturilor, ne-am angajat sa intarim transparenta si corectitudinea in sistemul fiscal. Prin intensificarea controlului in sectoarele cu risc ridicat, ne dorim sa asiguram o baza solida pentru finantarea proiectelor guvernamentale. Insistam ca inspectorii nostri sa nu fie doar vigilenti in depistarea tranzactiilor suspecte, ci si sa ofere suport si informatii clare contribuabililor.
Educatia fiscala este cheia prevenirii erorilor si a inadvertentelor, iar angajamentul nostru pentru respectarea drepturilor contribuabililor ramane ferm. In drumul nostru spre un sistem fiscal modern, ne concentram asupra reorganizarii si transformarii digitale, pentru a aduce eficienta si transparenta in colectarea veniturilor", a explicat ministrul Marcel Bolos.
"In vederea armonizarii procedurilor de control fiscal cu tendintele internationale potrivit carora activitatea de control fiscal devine ultima parghie a administratiei fiscale pentru realizarea conformarii la declarare, ANAF a adoptat abordarea adaptata si progresiva a formelor si actiunilor de control fiscal.
In acest sens, in vederea cresterii conformarii la declarare a contribuabililor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin structurile de control fiscal, desfasoara in prezent, doua tipuri de actiuni care presupun interactiunea de la distanta cu contribuabilul:
-
emiterea Notificarii de conformare, care reprezinta un document prin care organul de inspectie fiscala transmite contribuabililor/platitorilor prezumtivi a fi selectati pentru efectuarea inspectiei fiscale riscurile fiscale identificate, in scopul reanalizarii situatiei fiscale si indeplinirii obligatiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, dupa caz.
-
efectuarea de actiuni de verificare documentara, care constau in realizarea unei analize de coerenta a situatiei fiscale a contribuabilului/platitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/platitorului, precum si pe baza oricaror informatii si documente transmise de terti sau detinute de organul fiscal, care au relevanta pentru determinarea situatiei fiscale", a transmis Ministerul de Finante.
Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supusi actiunilor de control fiscal, respectiv:
-
inspectia fiscala in cazul contribuabililor care urmare a Notificarii de Conformare, nu corecteaza si nu clarifica riscurile fiscale pentru care au fost notificati;
-
controlul antifrauda in cazul contribuabililor pentru care exista indicii de evaziune fiscala.
-
In luna noiembrie, in vederea cresterii conformarii voluntare la declarare au fost comunicate contribuabililor, de catre organele de inspectie fiscala, un numar de 1.407 notificari de conformare pentru riscuri fiscale prezumate de 71.971.326 lei;
De asemenea, in luna noiembrie 2023 au fost realizate de catre structurile cu atributii de control fiscal din ANAF :
-
3.948 actiuni de control fiscal (inspectii fiscale si verificari documentare), fiind stabilite obligatii fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 446.487.926 lei, respectiv a fost diminuata pierderea fiscala inregistrata de contribuabili cu suma de 71.721.968 lei;
-
3.816 controale antifrauda, fiind estimate implicatii fiscale in valoare de 112.073.350 lei, respectiv fiind aplicate sanctiuni contraventionale (amenzi si confiscari) in valoare de 32.494.783 lei.
Foto: anaf/facebook.com