ANAF a rambursat TVA pe banda rulanta. Niciodata nu s-a achitat atat de bine de datoriile catre firme
restituire tvarambursare tvaanaf tvaincasari tva
Contribuabili persoane fizice sau juridice, toti am constatat ca, atunci cand esti dator statului, e musai sa platesti imediat, dar, cand statul avea datorii catre tine, nu era nicio problema. Se pare ca lucrurile s-au schimbat in bine, cel putin in ce priveste restituirea TVA. Asa se face ca intarzierile ANAF la rambursarea TVA au atins un minim istoric pentru finalul trimestrului al doilea, arata datele analizate de Profit.ro.
La 30 iunie, ANAF avea deconturi intarziate de aproape 1,4 miliarde de lei, cea mai scazuta suma inregistrata pentru trimestrul al doilea si aproape de cel mai scazut nivel de pana acum, daca sunt incluse si celelalte trimestre, de 1,36 miliarde de lei, in septembrie 2015.
In demersul sau, Fiscul a fost ajutat de mecanismul de rambursare de TVA cu control ulterior la cat mai multe firme, cu exceptia cazurilor semnalate de analiza de risc efectuata de ANAF.
Statul a pastrat noul mecanism de rambursare
Noua procedura, introdusa in contextul crizei, a redus presiunea pe angajatii ANAF si a accelerat rambursarile. In timpul pandemiei, scopul statului a fost sa lase cat mai multa lichiditate sectorului privat pentru a depasi socul economic generat de restrictiile impuse pentru limitarea efectelor raspandirii noului coronavirus.
Acum, mecanismul a fost permanentizat.
Anterior intrarii in starea de urgenta, in martie 2020, autoritatile anuntau ca noua procedura ar urma sa creasca procentajul rambursarilor fara control anticipat de la 78-79% din total, atunci, la 90% sau chiar mai mult. In comparatie cu sfarsitul celui de-al doilea trimestrului, 1,4 miliarde de lei reprezinta un minim record.
Incluzand in calcul restul trimestrelor, un nivel mai redus al intarzierilor a fost inregistrat doar la finalul lunii septembrie 2015:1,36 miliarde de lei.
Suma de 1,4 miliarde de lei reprezinta o evolutie pozitiva si pentru ca economia a crescut in fiecare an si, astfel incat a crescut si nivelul TVA colectata de stat si TVA restituita firmelor.
Pentru comparatie, in trimestrul al doilea din 2021, ANAF a incasat TVA de 24,9 miliarde de lei, din care a restituit 5,93 miliarde. In trimestrul al treilea din 2015, cand a fost inregistrat un nivel usor mai redus al intarzierilor, a incasat 18,2 miliarde de lei si a restituit 4,77 miliarde, in conditiile in care 2015 a fost ultimul an cu TVA de 24%.
Ca pondere, TVA este a doua sursa de venit la bugetul statului, dupa contributiile de asigurari.
In 2021, intre lunile ianuarie-iulie, statul a incasat 43 de miliarde de lei din TVA, 20,3% din totalul veniturilor bugetare, si 73,2 miliarde de lei din contributiile de asigurari, adica 34,7% din total.
Foto: pexels.com