Americanii sunt nemultumiti de cat de nepregatita este Europa in fata unei posibile crize a gazelor
stocuri gazestocuri iarnascumpiri gaze iarna
In tarile in care obtinerea energiei termice si chiar a celei electrice se obtine prin arderea gazelor naturale, inmagazinarea acestei resurse importante se face, cu precadere in lunile calduroase, cand, cel putin teoretic, consumul este mai mic. In aceasta vara, din cauza cresterii cererii si a uraganului Ida nici macar Statele Unite ale Americii nu au reusit sa inmagazineze intreaga cantitate pe care o stocau de obicei.
Cu toate acestea, Amos Hochstein, consilier pe probleme de securitate energetica in cadrul Departamentului de Stat al SUA este mai ingrijorat ca nici statele europene nu au reusit sa faca
stocuri pentru sezonul rece.
Cu ocazia unei vizite la Varsovia, Hochstein a astras atentia ca Europa nu face destul efort pentru a se pregati pentru o posibila criza in aprovizionarea cu gaze, in aceasta iarna.
Iar, in acest domeniu, Europa nu poate conta pe SUA mai mult decat o face in prezent, intrucat livrarile de gaze lichefiate din SUA nu pot fi majorate, fiind deja la capacitate maxima, cel putin pe cale maritima.
In aceste conditii, daca iarna 2021-2022 va veni geroasa, livrari suplimentare de gaze nu pot fi facute spre Europa decat prin conducte.
"Sunt ingrijorat pentru ca nu cred ca ar trebui sa fim vreodata intr-o pozitie in care, stiind ca, daca va fi o iarna dura, nu vor exista suficiente livrari. Toata lumea trebuie sa fie pregatita si sa se gandeasca mai mult la acest lucru decat ceea ce vad in prezent in Europa", a declarat Hochstein, la Varsovia.
Rusia ar putea creste preturile
Conform oficialului american, gradul de inmagazinare al depozitelor de gaze din Europa este sub media ultimilor cinci ani, fapt care a adus preturi record pe unele piete.
In acelasi timp, din Rusia, cea mai mare sursa pentru aprovizionarea cu gaze a Europei, a avut o perioada prelungita de livrari foarte mici.
Fost emisar special pentru afaceri energetice internationale la Departamentul de Stat, pe vremea Administratiei Obama, Hochstein este cunoscut pentru pozitia sa critica fata de Rusia.
Prin urmare, este posibil ca SUA sa sucpecteze Rusia ca si-a micsorat livrarile catre Europa pentru a crestre preturile si mai mult, la iarna.
In august, secretarul de stat american Antony Blinken l-a numit pe Hochstein consilier pe probleme de securitate energetica, avand ca misiunea reducerea riscurilor reprezentate de gazoductul Nord Stream 2.