Americanii arunca la gunoi 140 de milioane de telefoane mobile pe an
In SUA se arunca in fiecare an cca 400 de milioane de produse electronice sau electrocasnice - monitoare, mouse-uri, imprimante, DVD playere, televizoare, telefoane mobile - care, insumate, inseamna 3,16 milioane de tone de deseuri. Ce se intampla cu acestea?
Cam 13% se recicleaza, restul ajung la gunoi. Cel mai mic procent de reciclare, cam 10% se inregistreaza in cazul telefoanelor mobile (americanii se dispenseaza de 140 de milioane de telefoane mobile pe an), cel mai mare, 18%, in cazul computerelor. Interesul pentru reciclarea computerelor e mai mare datorita profitului potential. Astfel dintr-o tona de deseuri electronice provenite de la calculatoare se poate extrage aceeasi cantitate de aur ca si din 17 tone de minereu.
O mentiune speciala pentru televizoare: aparitia plasmelor TV a facut ca mare parte din cele 110 milioane de gospodarii din S.U.A. sa se doteze cu astfel de aparate, dar fara sa renunte la aparatele TV vechi. Acestea sunt depozitate prin garaje si pastrate pur si simplu acolo. Nu sunt folosite, dar nici aruncate/reciclate, ceea ce inseamna o pierdere deoarece materialele valoroase din ele nu reintra in circuitul de productie.
Pe de alta parte insa e vorba si de un lucru bun deoarece ele nu ajung la gropile de gunoi sau in incineratoare si astfel nu polueaza mediul. Se estimeaza ca 100 de milioane de aparate TV vechi stau nefolosite in casele americanilor.
O precizare: cand spunem ca 13% din deseurile electrice si electronice din S.U.A. se recicleaza nu inseamna ca reciclarea se face neaparat tot in S.U.A. In proportie de 50%-70% aceste deseuri ajung in China si in India, unde sunt sortate manual de forta de munca foarte ieftina (adesea e vorba despre copii).
Acest export e legal deoarece S.U.A. nu a ratificat Conventia de la Basel, un tratat international intrat in vigoare in 1992, destinat sa limiteze transferul de deseuri periculoase dinspre tarile dezvoltate inspre tarile in curs de dezvoltare.
Am vorbit in acest articol despre S.U.A. pentru ca aceasta tara genereaza cea mai mare cantitate de deseuri electronice din lume (peste 3 milioane de tone pe an), dar trebuie spus ca, daca raportam cantitatea de deseuri la numarul de locuitori, cel mai prost din acest punct de vedere sta Brazilia.