Amenzile ANAF nu se vor mai putea plati doar PE JUMATATE - Codul fiscal din 2024
amenzi anafnoul cod fiscalcod fiscal 2024modificari fiscale
Una dintre modificarile fiscale care urmeaza sa se aplice in curand si care nu va fi deloc pe placul romanilor vizeaza eliminarea posibilitatii ca romanii sa poata plati in anumite conditii doar jumatate din valoarea amenzilor primite de la ANAF.
Momentan masura aceasta face parte din Legea privind masurile fiscale, publicata in transparenta decizionala de Guvern, deci nu vorbim despre un act normativ in vigoare, insa tinand cont de sustinerea politica a actualei coalitii de guvernare si de intentia Cabinetului Ciolacu de a-si asuma raspunderea pe modificarile fiscale, sunt sanse extrem de mici ca legea sa nu fie adoptata in cele din urma.
Noile masuri fiscale vizeaza si plata amenzilor ANAF
Acestea fiind spuse, in textul proiectului respectiv se vorbeste clar despre
eliminarea posibilitatii de a plati la jumatate amenzile primite de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
„Prin derogare de la prevederile art.16 alin.(1) si art.28 alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare si ale art.22, alin.(2) din Legea nr.203/2018 privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale, cu modificarile si completarile ulterioare, contravenientii sanctionati in baza prevederilor prezentei legi, a Legii contabilitatii nr.82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a Legii nr.70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, cu modificarile si completarile ulterioare, a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, nu beneficiaza de posibilitatea achitarii, in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ”, arata Legea privind masurile fiscale.
Foto: facebook/anaf