Amenzi de peste 3,5 milioane de lei aplicate de inspectorii de munca de la intrarea in vigoare a Legii nr. 55/2020
controale inspectia munciiamenzi inspectia munciiprevederi lege 55lege protectie covid19
Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in saptamana 5-10 octombrie 2020, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 2.284.000 de lei, din care 2.209.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca.
Au fost depistate 115 persoane care desfasurau munca nedeclarata, au fost aplicate 1.626 de avertismente si au fost dispuse 2.202 de masuri de remediere a neconformitatilor
constatate.
Actiunile de control efectuate de catre inspectorii de munca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, in scopul prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada de referinta, au avut ca rezultat aplicarea a 671 de sanctiuni contraventionale, din care amenzi in valoare totala de 75.000 de lei.
Din 1.496 de angajatori controlati, au fost sanctionati 480 si s-au dispus 890 de masuri de remediere a neconformitatilor.
Legea 55/2020 a fost adoptata luand in considerare necesitatea asigurarii in continuare, chiar si dupa incetarea starii de urgenta, a unei protectii adecvate impotriva imbolnavirii cu SARS-CoV-2, dar si crearea premiselor-cadru pentru revenirea etapizata, fara sincope majore, la situatia de normalitate.
Legea a fost adoptata, intrucat, in conformitate cu prevederile art. 53 din Constitutia Romaniei, republicata, exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, intre altele, pentru apararea ordinii, a sanatatii publice, dar si a drepturilor si a libertatilor cetatenilor.
Legea 55/2020 are ca obiect instituirea, pe durata starii de alerta, a unor masuri temporare si, dupa caz, graduale, in scopul protejarii drepturilor la viata, la integritate fizica si la ocrotirea sanatatii, inclusiv prin restrangerea exercitiului altor drepturi si libertati fundamentale.
Masurile restrictive de drepturi prevazute in lege, precum si, dupa caz, cele de renuntare sau de relaxare a acestora se dispun cu respectarea principiului egalitatii de tratament juridic pentru situatii identice sau comparabile.