Amenzi de 1.782.200 de lei pentru folosirea grasimilor hidrogenate in locul produselor din lapte
alimente falsecontroale anpccontroale ansvagrasimi hidrogenatecontroale madr
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ANPC si ANSVA au continuat controalele de evaluare a corectitudinii practicilor privind utilizarea grasimilor hidrogenate in locul produselor exclusiv pe baza de lapte.
Actiunile au avut loc in Bucuresti si in toate municipiile resedinta de judet si au urmarit verificarea conformitatii denumirii produselor alimentare comercializate, in raport cu inscrisurile de compozitie din sistemul de etichetare, precum si respectarea legislatiei in vigoare privind normele sanitar-veterinare si siguranta alimentara.
Citeste si:
Inspectorii antifrauda au dat sanctiuni de peste 7,6 milioane de euro in cadrul operatiunii Integrum
In urma verificarilor, s-a constatat ca, in continuare, sunt folosite specialitati pe baza de grasimi hidrogenate in prepararea si comercializarea unor produse de patiserie/cofetarie/fast-food.
Produsele finite au fost prezentate consumatorilor ca avand in compozitie branza, telemea de vaca, unt, cascaval, dezinformandu-i, astfel, pe consumatoricu privire la compozitia produselor.
De asemenea, au fost descoperite deficiente privind trasabilitatea produselor, normele de igiena si siguranta alimentara.
In perioada ianuarie-martie, au fost verificate 708 de unitati, dintre care 233 de patiserii, 157 de cofetarii (laboratoare de cofetarie sau patiserie), 182 de pizzerii, 73 de restaurante/catering, 52 fast food-uri, 11 magazine alimentare.
Potrivit MADR, din totalul celor 708 unitati de alimentatie publica verificate, 285 (40%) au fost depistate ca substituie preparatele din lapte cu specialitati obtinute din grasimi hidrogenate, concomitent cu dezinformarea consumatorilor.
Au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare totala de 1.782.200 lei si au fost emise 177 sanctiuni cu avertisment.
Totodata, s-a dispus confiscarea sau distrugerea produselor neconforme, suspendarea activitatii timp de 30 zile, pentru nerespectarea normelor sanitar veterinare si interzicerea temporara a desfasurarii activitatii in vederea autorizarii/remedierii deficientelor.
Substituirea produselor lactate cu specialitati din grasimi hidrogenate si dezinformarea consumatorilor creeaza un prejudiciu de imagine produselor romanesti de calitate, afectand si munca fermierilor romani, facilitand portite pentru activitati ilicite si obtinerea de profituri majorate in detrimentul consumatorilor.
In acelasi timp, s-a constatat o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialitati pe baza de grasimi hidrogenate cu 40%, in comparatie cu 2018, cand procentul era de 74%.
Citeste si:
Cand vine vorba despre salarii, corectitudinea politica abdica in fata discriminarii de gen
MADR permanentizeaza aceste actiuni in vederea eliminarii activitatilor neconforme, astfel incat consumatorii sa cunoasca exact ingredientele folosite in prepararea produselor alimentare.