Inevitabilul s-a produs, Ministerul Finantelor spunand gata amanarilor privind sistemul e-Factura. Astfel, perioada in care firmele au avut ragaz pentru a se acomoda cu noul sistem electronic s-a incheiat, respectarea obligatiilor de transmitere a facturilor in sistem fiind acum obligatorie. Mai exact, nerespectarea termenului limita de incarcare a facturilor in sistem constituie contraventie, putand atrage dupa sine amenzi care pot ajunge pana la 10.000 de lei.
Incepand cu data de 1 iunie a devenit obligatorie transmiterea in cinci zile a tuturor facturilor emise in sistemul electronic gestionat de cei de la ANAF. Cei care nu respecta acest termen si sunt prinsi risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 10.000 de lei, in functie de dimensiunea firmei. In mod normal, aceasta obligativitate ar fi trebuit sa fie implementata inca de la 1 aprilie, insa autoritatile au hotarat la acea vreme sa le ofere firmelor ceva mai mult ragaz pentru a se obisnui cu sistemul e-Factura.
Firmele si persoanele fizice vor fi obligate de luna viitoare sa foloseasca exclusiv sistemul e-Factura pentru emiterea, primirea si inregistrarea facturilor. Dupa ce vor fi verificate, facturile vor ajunge la client. Atat cel care emite factura, cat si cel care o primeste trebuie sa fie inscrisi in Spatiul Privat Virtual.
Potrivit legislatiei actuale, netransmiterea de catre emitent a facturii in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, precum si primirea si inregistrarea de catre destinatari, respectiv persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin (2) din Codul Fiscal, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara a fi respectate prevederile art.10, alin. (1) din OUG nr.120/2021, constituie contraventie si se sanctioneaza cu o amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii.
In primele cinci luni ale anului, 140 de milioane de facturi au fost inregistrate in sistemul e-Factura. Asa cum spuneam si mai devreme, potrivit legii, termenul-limita pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania, in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. 16 din Codul Fiscal.
Citeste si: Cati bani ar trebui sa dea firma ta la stat, ca sa-ti plateasca un salariu de 1.000 de euro NET in 2024
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
ANPC-ul a bagat spaima in patronii de restaurante din Romania. Acuzatii grave privind controalele
Concedierea salariatului al carui post se desfiinteaza. Cateva probleme practice de avut in vedere
Partenerii nostri
Repausul saptamanal se acorda doar in natura? Demersuri si prevederi importante
Calificare/pregatire profesionala la locul de munca - prevederi legale
Obligatiile angajatorului la stabilirea salariului. Prevederi legale si explicatiile specialistilor
Reparatii autoturisme decontate prin firma de asigurari: Monografie contabila
Stabilirea rezidentei fiscale in Romania a persoanelor juridice straine [Ghid ANAF]
Ce beneficii extrasalariale neimpozabile pot primi angajatii in 2025?
Noua regula pentru functionarii publici: vor da teste scrise din legislatie in fiecare an!
Amenda GDPR pentru o firma care a divulgat informatii din actele de angajare ale unui fost salariat
Indemnizatia de doctorat: Valoarea in 2025 si cum se poate obtine
Te-ar putea interesa si