Amenda pentru evaziune fiscala. Legea a fost promulgata
evaziune fiscalaamendaccr
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care prevede simplificarea sanctiunilor pentru infractiunile de evaziune fiscala. Conform textului actului normativ, persoanele care savarsesc orice fapta de evaziune fiscala prevazuta de Legea evaziunii, pot scapa doar cu amenda, in anumite conditii.
Potrivit legii, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi sau cu amenda
stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensari datorate bugetului general consolidat. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi sau cu amenda asocierea in vederea savarsirii acestor fapte.
Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 8 ani si interzicerea unor drepturi, sau cu amenda, urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile sau in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
c) evidentierea in actele contabile sau in alte documente legale a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale sau evidentierea altor operatiuni fictive;
d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor;
e) executarea de evidente contabile duble, folosind inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
f) sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva sau declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
g) substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala.
Pentru prejudicii de pana in 100.000 de euro, SE POATE aplica pedeapsa cu amenda
Astfel, daca evaziunea fiscala genereaza un prejudiciu de cel mult 100.000 de euro, persoana care a savarsit infractiunea poate scapa doar cu amenda, daca achita integral prejudiciul, in cursul urmaririi penale sau pana la primul termen de judecata.
La cuantumul prejudiciului savarsit se adauga si dobanzi si penalitati, care vor trebui suportate tot de faptas.
"In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depaseste 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda", prevede actul normativ.
Citeste si: Cat ne va afecta devalorizarea leului? Euro se apropie de 5 lei
Pentru prejudiciile de sub 50.000 de euro, e prevazuta strict si limitativ doar pedeapsca cu amenda
"Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica pedeapsa cu amenda", se arata in textul noii.
Totodata, vor putea scapa de problemele cu legea, primind doar amenda, toti cei care au savarsit impreuna faptele de evaziune, chiar daca plata prejudiciului o face doar unul dintre faptasi.
Prevederile actuale vor intra in vigoare la trei zile de la data publicarii noii legi in Monitorul Oficial al Romaniei.
Legea a trecut de doua ori pe la CCR. Prima data a fost declarata neconstitutionala, apoi constitutionala
Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor pe 19 decembrie 2018. PNL, USR si PMP au atacat-o la Curtea Constitutionala, care a admis obiectiunile de neconstitutionalitate.
"Proiectul ii avantajeaza pe toti evazionistii, inclusiv cei care fura milioane de euro. Vor avea cazierul curat. E o mizerie acest proiect. Vom contesta la CCR. Invit partidele sa-si puna semnatura pe contestatia la CCR", a spus deputatul USR Stelian Ion.
Legea a ajuns la reexaminare in Parlament, iar a doua oara, Curtea a fost sesizata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectiile Unite, de Guvernul Romaniei si de Avocatul Poporului. De data aceasta insa, magistratii au declarat ca legea e constitutionala. La reexaminare, parlamentarii au adoptat unele amendamente, introducand pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa cu inchisoarea, in cazul unor infractiuni de evaziune fiscala.
Pe ultima suta de metri a mandatului din Parlament, la jumatatea lunii decembrie 2020, majoritatea social-democrata a adoptat decizional acest proiect controversat, pe care tot PSD l-a propus. Proiectul de lege a fost initiat de fostul deputat PSD Catalin Radulescu.
Impotriva acestui proiect au votat PNL, si USR, insa majoritatea PSD-PRO Romania - ALDE a decis ca el trebuie adoptat, in timp ce deputatii UDMR s-au abtinut.