Alt val de scumpiri loveste buzunarul romanilor, fix inainte de Sarbatori. Anunt oficial
rata inflatieiscumpiri
Exact cand aveam impresia ca inflatia a ajuns sub control, iata ca ne face o surpriza cat se poate de neplacuta. Conform anuntului oficial al Institutului National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei este in crestere, din nou!
Rata anuala a inflatiei a urcat la 5,11% in luna noiembrie 2024, fata de 4,67% in octombrie, conform datelor Institutului National de Statistica (INS). Principalii factori? Scumpirea marfurilor alimentare cu 5,11%, a celor nealimentare cu 5,15% si a serviciilor cu un impresionant 7,56%.
Datele arata ca indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC) pentru noiembrie, comparativ cu octombrie, a crescut cu 0,32%. Comparativ cu noiembrie 2023, inflatia anuala calculata pe baza IAPC a ajuns la 5,4%, iar rata medie a cresterii preturilor in ultimele 12 luni a fost de 6%.
"Indicele preturilor de consum in luna noiembrie 2024 comparativ cu luna octombrie 2024 a fost 100,41%. Rata inflatiei de la inceputul anului (noiembrie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 4,8%. Rata anuala a inflatiei in luna noiembrie 2024 comparativ cu luna noiembrie 2023 a fost 5,1%. Rata medie a modificarii preturilor de consum in ultimele 12 luni (decembrie 2023 - noiembrie 2024) fata de precedentele 12 luni (decembrie 2022 - noiembrie 2023) a fost 5,7%", se arata in comunicatul INS.
Rata inflatiei poate afecta si ratele la banci
Desi inflatia mai mare presupune in general preturi in crestere la bunuri si servicii, nici romanii care platesc rate la banci, cu dobanda variabila, nu pot sta linistiti in aceste conditii. In cazul in care inflatia creste peste limitele considerate sigure de Banca Nationala, aceasta din urma poate majora dobanda de referinta pe politica monetara si poate inaspri conditiile de creditare, ingreunand accesul la finantare.
Bancile comerciale reactioneaza imediat si preiau semnalul, crescand dobanzile la creditele in lei, acolo unde contractele au dobanda variabila. Astfel, o evolutie a inflatiei prea agresiva, poate sa se reflecte imediat si in rate mai scumpe la banci. Aceasta situatie in combinatie cu scumpirea de bunuri si servicii aduce, in mod previzibil, o scadere a puterii de cumparare.
Sursa foto: freepik.com