Alerta pentru manageri: angajatii din toata lumea se simt singuri si lipsiti de control si apeleaza la inteligenta artificiala pentru ajutor
probleme angajatiepuizare angajatidebusolare angajati
Este cert ca pandemia a schimbat radical modul de viata si de lucru al multor oameni. Din pacate, majoritatea se simt blocati, pe plan personal si profesional, si considera ca pana si intelesul termenului succes s-a schimbat de cand a inceput pandemia.
In acest context, oamenii apeleaza la
roboti (inteligenta artificiala) pentru a-si sustine dezvoltarea carierei, dupa ce pandemia COVID-19 i-a facut sa se simta singuri si deconectati de la propria viata, potrivit unui nou studiu realizat de Oracle si Workplace Intelligence, o firma de cercetare si consultanta in domeniul resurselor umane.
Studiul, realizat pe un esantion de peste 14.600 de angajati, manageri, lideri de resurse umane si directori de nivel C din 13 tari a constatat ca oamenii din intreaga lume s-au simtit blocati in viata personala si profesionala, dar sunt pregatiti sa recapete controlul asupra viitorului lor.
Peste un an de izolare si incertitudinea continua cauzata de pandemie au generat pentru multi anagajati o stare de confuzie emotionala, cu sentimentul ca vietile si carierele lor sunt scapate de sub control.
Conform studiului 80% dintre oameni au fost afectati negativ in ultimul an, multi dintre ei avand dificultati financiare (29%), suferind de o degradare a sanatatii mintale (28%), fiind lipsiti de motivatie in cariera (25%) si simtindu-se deconectati de la propria
viata (23%).
De asemenea, 62% considera ca 2021 a fost cel mai stresant an la locul de munca de pana acum. 52% s-au luptat pentru a-si pastra sanatatea mintala la locul de munca, mai multi decat in 2020.
Numarul persoanelor care simt ca au un control redus sau chiar inexistent asupra vietii personale si profesionale s-a dublat de la inceputul pandemiei. Oamenii au remarcat ca au pierdut controlul asupra viitorului (43%), vietii personale (46%); carierei (41%) si relatiilor (39%).
In acelasi timp, 76% se simt blocati in viata personala, simtind anxietate cu privire la viitorul lor (31%), se simt prinsi in aceeasi rutina (27%) si resimt mai multa singuratate ca oricand (26%).
Motivati pentru a face schimbari
In ciuda dificultatilor din ultimul an, oamenii din intreaga lume sunt dornici sa faca schimbari in viata lor profesionala.
Astfel, 93% au folosit anul 2020 pentru a reflecta asupra vietii lor si 88% au declarat ca semnificatia succesului s-a schimbat pentru ei de la pandemie, echilibrul dintre viata profesionala si cea privata (42%), sanatatea mintala (37%) si flexibilitatea la locul de munca (33%) fiind acum prioritatile principale.
Totodata, 75% se simt blocati din punct de vedere profesional, deoarece nu au oportunitati de crestere pentru a progresa in cariera (25%) si sunt prea coplesiti pentru a face schimbari (22%).
In acelasi timp, 70% spun ca sentimentul de blocaj in cariera a avut un impact negativ si asupra vietii lor personale, adaugand stres si anxietate (40%), contribuind la sentimentul de blocaj personal (29%) si indepartand atentia de la viata personala (27%).
Dar 83% sunt pregatiti sa faca o schimbare, desi 76% se confrunta cu obstacole majore, printre care se numara instabilitatea financiara (22%), faptul ca nu stiu ce schimbare de cariera are sens pentru ei (20%), faptul ca nu se simt suficient de increzatori pentru a face o schimbare (20%) si faptul ca nu vad oportunitati de crestere in cadrul companiei lor (20%).
In perspectiva anului 2022, dezvoltarea profesionala este pe primul loc, multi dintre respondenti fiind dispusi sa renunte la beneficii cheie, cum ar fi timpul de concediu (52%), bonusuri financiare (51%) si chiar o parte din salariu (43%) pentru mai multe oportunitati de cariera.
Cu toate acestea, 85% din forta de munca la nivel global se declara nemultumita de sprijinul acordat de angajatorul lor. Angajatii vor ca organizatiile in care lucreaza sa le ofere oportunitatea de a invata mai mult si de a-si dezvolta competentele (34%), salarii mai mari (31%) si oportunitati pentru noi roluri in cadrul organizatiei (30%).
Pentru a pastra si a creste talentele de top pe fondul schimbarii dinamicii locului de munca, angajatorii trebuie sa acorde mai multa atentie ca niciodata nevoilor angajatilor si sa profite de tehnologie pentru a oferi un sprijin mai bun.
Majoritatea angajatilor ar face schimbari in viata pe baza recomandarilor inteligentei artificiale
Conform studiului, 85% dintre oameni vor ca tehnologia sa-i ajute sa-si defineasca viitorul prin identificarea competentelor pe care trebuie sa le dezvolte (36%) sa contribuie la recomandarea de modalitati de a invata noi competente (36%) si la oferirea de pasi urmatori pentru a progresa spre obiectivele profesionale (32%).
Nu mai putin de 75% ar face schimbari in viata pe baza recomandarilor inteligentei artificiale, iar 82% considera ca robotii electronici le pot sprijini cariera mai bine decat un om, oferind recomandari impartiale (37%), raspunzand rapid la intrebari despre cariera lor (33%) sau gasind noi locuri de munca care se potrivesc cu abilitatile lor actuale (32%).
Respondentii cred ca oamenii inca mai au un rol esential in dezvoltarea carierei si considera ca sunt mai buni in a oferi sprijin prin sfaturi bazate pe experienta personala (46%), identificarea punctelor forte si a punctelor slabe (44%) si analiza dincolo de un CV pentru a recomanda roluri potrivite personalitatii lor (41%).
Totodata, 87% cred ca firma lor ar trebui sa faca mai mult pentru a le asculta nevoile, iar 55% sunt mai predispusi sa ramana la o companie care foloseste tehnologii avansate, cum ar fi inteligenta artificiala, pentru a-i sprijini in dezvoltarea carierei.
Rezultatele cercetarii se bazeaza pe un sondaj realizat de Savanta, Inc. in SUA, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Franta, Olanda, Germania, Brazilia, India, Japonia, Coreea de Sud, Singapore si Australia in perioada 27 iulie - 17 august 2021.
Pentru acest sondaj, 14.639 de directori C-suite, lideri de resurse umane, manageri si angajati cu norma intreaga au primit intrebari generale despre impactul COVID-19 asupra locului de munca, inteligenta artificiala (AI) si dezvoltarea carierei, precum si despre adoptarea AI la locul de munca.
Studiul a vizat angajatii cu norma intreaga care au intre 22 si 74 de ani.
Foto: pexels.com