Alba-neagra cu varsta de pensionare: Guvernul s-a razgdandit. Vom munci SAU NU pana la 70 de ani?
varsta de pensionarepensionaripensii
Guvernul condus de premierul Nicolae Ciuca nu este de acord cu proiectul, de origine liberala, conform carora romanilor sa li se permita sa-si prelungeasca activitatea profesionala, pana la varsta de 70 de ani, daca asta isi doresc. Seful Executivului spune ca nu isi va asuma un proiect privind cresterea varstei de pensionare la 70 de ani.
Anul trecut, in guvernarea Florin Citu, a fost propus acest proiect de lege, care mai prevede, printre altele, si interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat, cu numeroase exceptii insa.
Se pare ca masura privind posibilitatea de a munci pana la 70 de ani nu este pe placul actualului premier, care a precizat, in sedinta de guvern de miercuri, faptul ca Executivul nu isi va asuma un proiect privind cresterea varstei de pensionare la 70 de ani.
"Pentru ca am avut cateva semnale legate de o asumare la nivelul guvernului referitor la prelungirea varstei de pensionare la 70 de ani as vrea sa va anunt ca nu este deloc adevarat, nici nu am avut o discutie la nivelul acesta. Este vorba despre o posibilitate ca benevol, daca cineva doreste, sa ramana in activitate pana la 70 de ani. Guvernul nu a discutat si nu poate sa isi asume raspunderea pe un astfel de demers", a punctat premierul Nicolae Ciuca, in contextul in care, liberalii au discutat in cadrul unei sedinte a partidului de marti, sa sustina acest proiect de lege in continuare, in forma in care el fusese trimis in Parlament in 2021.
Ministrul Muncii: "posibilitatea ca o persoana sa ramana in campul muncii exista si acum in lege, poate opta"
"Nici in Coalitie, nici in guvern nu am avut aceasta discutie. Posibilitatea ca o persoana sa ramana in campul muncii exista si acum in lege, poate opta. Exista si o bonificatie daca ramane doar in serviciu si nu incaseaza pensia.
Putem discuta daca marim sau nu acea bonificatie, sau sa vedem in aceasta reforma a pensiilor alte prevederi. Dar in acest moment, si din cauza faptului ca speranta de viata in Romania este scazuta mult sub media Uniunii Europene, nu sustinem acest proiect", a spus, la randul sau, ministrul Muncii, Marius Budai, caruia premierul i-a cerut explicatii pe aceasta tema.
Te-ar putea interesa si: Revolutia ANAF: cum planuieste institutia sa verifice contribuabilii, in 2022. Controalele din teren vor fi date uitarii
Pe vremea cand ministru al Muncii era Raluca Turcan, masura era vazuta ca o salvare pentru criza fortei de munca
In 2021, cand ministru al Muncii era liberala Raluca Turcan, adoptarea posibilitatii de a munci pana la 70 de ani, la cerere, era vazuta ca o masura a
combaterii crizei de forta de munca ce macina aproape toate domeniile si industriile.
"Unul dintre obiectivele importante ale Ministerului Muncii este sa crestem gradul de ocupare, in conditiile in care multe domenii de activitate au avut de suferit pe perioada pandemiei.
Ne-am propus sa elaboram o serie de masuri active care sa sprijine, deopotriva, si angajatii si angajatorii", declara Raluca Turcan, in urma cu un an.
"Persoanele angajate in sistemul public nu vor avea nevoie de acordul prealabil al angajatorului pentru a-si continua activitatea profesionala dupa varsta pensionarii. Aceste persoane trebuie sa depuna o cerere la angajator cu 30 de zile inainte de implinirea varstei de pensionare. Plata pensiei va fi suspendata, daca bugetarii isi continua activitatea in campul muncii", a mai precizat fostul oficial.
Coalitia nu gaseste numitorul comun asupra pensiilor
Tema pensiilor este una deosebit de sensibila in Coalitie. Desi social-democratii nu sunt nici ei de acord cu posibilitatea ca romanii sa poata munci, daca doresc, pana la 70 de ani, acestia militeaza in continuare pentru majorarea pensiilor, in pofida faptului ca analizele economice indica faptul ca actualul sistem de pensii nu mai e sustenabil si avem nevoie de reforme si de garantii ca pensiile se vor putea plati si pe viitor, fara sa taiem din investitii. Mai mult decat atat, PSD si PNL au dispute si pe renegocierea PNRR, care prevede un procent de 9,4% din PIB pentru pensii.
Surse din PSD au declarat pentru
Digi24 ca "optimizarea PNRR" este trecuta in programul de guvernare, iar procentul stabilit de fostul ministru al Investitiilor Europene Cristian Ghinea nu este suficient pentru a rezolva "inechitatile".