Alba-neagra cu taxele romanilor: ministrul Finantelor il contrazice pe Citu: nu vor scadea taxele pentru a creste veniturile
reducere castaxe pe muncapovara fiscala
Taxele pe munca angajatilor romani continua sa fie o minge de ping-pong pe masa decidentilor politici. Avem, in mod clar, opinii diferite in randul politicienilor de la varful guvernarii, cu privire la ce trebuie facut, astfel incat romanilor sa le creasca veniturile in mod real, net, in mana.
Pe de-o parte, il avem pe liderul PNL, Florin Citu, care este un sustinator declarat al scaderii taxelor pe munca.
Florin Citu a spus de mai multe ori ca PNL propune
reducerea CAS cu 5%.
"Incerc sa ii conving pe partenerii de coalitie. Sunt mai multe scenarii pe masa. Din punctul nostru de vedere, este masura care ajuta pe toata lumea si nu discrimineaza. Eu am vazut tot felul de propuneri care vin pentru un anumit sector sau altul. Nu mi se pare normal. PNL vrea sa ii ajute pe toti romanii, pe toti angajatii din Romania, nu doar pe unii sau pe altii in functie de ce ministru are mai multa putere de convingere. (...) Mai sunt si alte masuri pe masa. In acelasi timp, iarasi nu pot sa fiu de acord cu masuri care cresc veniturile doar in sectorul bugetar, pentru ca asta inseamna implicit taxe mai mari pentru cei din sectorul privat si nu putem sa sustinem asa ceva”, a afirmat Citu, la Palatul Parlamentului, in urma cu trei zile.
"Eu am propus o crestere a salariilor tuturor romanilor - reducerea contributiilor cu cinci puncte procentuale. Asta inseamna venituri nete mai mari pentru toti romanii. Va fi complicat pentru PNL sa sustina orice alta masura care va creste veniturile doar unei categorii de romani, dintr-un sector bugetar anume sau ale altei categorii. Pe noi ne intereseaza bunastarea tuturor romanilor si astazi exista o singura masura care poate sa creasca salariile tuturor romanilor. Asta este reducerea contributiilor cu cinci puncte procentuale", mai explica, in urma cu o saptamana, liberalul.
Liberalul sustine ca doar reducand contributiile catre stat, angajatilor romani le vor ramane mai multi bani in buzunar.
Amintim faptul ca parlamentari liberali au depus saptamana trecuta un amendament pentru modificarea Codului fiscal care prevede diminuarea contributiei pentru asigurari sociale (CAS) cu 5%.
"Sunt cativa parlamentari PNL care au depus un amendament, eu am vazut cateva masuri care nu au fost discutate in coalitie. De exemplu, extinderea facilitatii care este in domeniul constructiilor pentru alte trei sau patru sectoare, ceea ce mi se pare normal. Daca tot facem ceva, hai sa facem pentru toata economia. In acest context a fost depus si acel amendament, dar eu am spus foarte clar si ieri ca vreau consens in coalitie pe aceasta masura si vom discuta in coalitie (...). Este simplu, e transparent, este votul parlamentar, colegii mei l-au depus. Cred ca o reactie la ceea ce nu a fost discutat in coalitie si a fost depusa in Parlament, extinderea masurii din domeniul constructiilor pentru anumite sectoare. Cred ca de asta l-a depus. Eu merg pe varianta de a discuta in coalitie, daca nu este aprobata in coalitie, vedem ce masuri sunt aprobate in coalitie", a explicat Citu.
Citu spune ca reducerea CAS ar avea un impact bugetar mai mic decat masura compensarii facturilor
Referitor la impactul bugetar privind reducerea CAS, Citu a a spus ca acesta este mai mic decat cel al compensarii facturilor din sectorul energetic.
"Este mai mic decat impactul bugetar pe care il avem prin compensarea facturilor pentru sectorul energie, este un impact mai mic. In acelasi mod ne luam banii si pentru compensarea facturilor pentru energie, doar ca aici vorbim de un beneficiu pentru toti romanii, bani care vor fi investiti in economie si ne raman banii din profiturile companiilor, asta inseamna vreo 20 de miliarde care raman la buget. In acea schema, luam banii de la companii din supraimpozitarea profiturilor si ii dam catre facturi. Ceea ce propun eu, exista acest impact, dar raman banii ceilalti din supraimpozitarea companiilor", a aratat liderul liberal.
Ministrul Finantelor spune ca vrea si el cresteri de venituri, dar nu prin reducerea taxelor: "Exista si vor exista masuri, dar nu scaderi de taxe"
De partea cealalta, ministrul Finantelor, Adrian Caciu, sustine cresterea veniturilor romanilor, dar nu prin reducerea de taxe catre bugetul de stat.
"Deja raman mai multi bani in buzunarul romanilor din masurile care s-au luat", puncteaza social-democratul.
"Exista si vor exista masuri care sa creasca veniturile salariatilor, dar nu scaderi de taxe.
Comisia recomanda flexibilizarea fondurilor europene existente, realizarea de masuri de tipul ANOF pentru sprijinul gospodaririlor si a companiilor, dar nu recomanda afectarea veniturilor permanente sau a cheltuielilor permanente ale statului.
Discutam despre aceste lucruri in momentul in care Romania va crea un spatiu fiscal suplimentar, la acest moment Romania fiind intr-un angajament de consolidare fiscala isi pastreaza angajamentele luate cu privire la reducerea deficitelor. Daca colectarea va creste, atunci exista un spatiu suplimentar si putem sa spunem despre o reducere undeva de taxe. Pot exista ajutoare temporare sau reduceri temporare", a spus Adrian Caciu, miercuri.