Alarma economica: Inflatia in zona euro a inceput din nou sa urce
inflatia in zona euro
Emotii mari pentru statele UE care folosesc moneda euro. Inflatia este din nou pe o linie ascendenta, arata cele mai recente date oficiale.
In luna octombrie, cresterea inflatiei a surprins pana si analistii care nu se asteptau la un scenariu atat de negativ. Astfel, rata inflatiei in zona euro a ajuns la 2% in luna octombrie 2024, de la un nivel de 1,7% in septembrie.
Cifra de 2% nu este una atat de alarmanta, dar este nivelul maxim pe care Banca Centrala Europeana (BCE) il considera sigur.
Din pacate, cresterea inflatiei din zona euro poate avea efecte negative si asupra romanilor. Daca inflatia va continua sa urce, e posibil ca BCE sa renunte la recenta relaxare a politicilor fiscale si sa majoreze din nou dobanzile. Afectati vor fi si romanii, dar si companiile de la noi care au de rambursat credite in euro cu dobanda variabila.
Cu toate acestea, sperantele analistilor nu dispar, deoarece cifrele despre care am vorbit mai sus fac parte dintr-un raport preliminar al Eurostat. Ramane de vazut daca acestea se vor mentine si in analiza finala a institutiei.
De-a bia pe data de 19 noiembrie vom afla care este situatia exacta a inflatiei in zona euro si daca exista riscuri concrete de a asista din nou la o scumpire a creditelor in euro.
De ce se majoreaza din nou inflatia in zona euro?
Revenirea inflatiei din zona euro pe o tendinta de crestere se datoreaza in principal majorarii tarifelor pentru servicii, care au urcat cu 3,9%. De asemenea, preturile alimentelor au crescut cu 2,9% comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut. In schimb, preturile la energie au avut o evolutie inversa, scazand cu 4,6% in luna octombrie, dupa o scadere de 6,1% in septembrie.
Pe scurt, oamenii platesc acum mai mult pentru servicii si alimente, in timp ce costul energiei este in scadere. Aceasta este o combinatie interesanta care ar putea influenta bugetele gospodariilor din zona euro.
Sursa foto: AI/freepik.com