Ajutorul social nu mai e tentant: romanii prefera sa mearga la munca, numarul beneficiarilor e in scadere
ajutor social
Se pare ca avem din ce in ce mai putini beneficiari ai ajutorului social, semn probabil al faptului ca acesti oameni prefera sa-si caute de lucru in detrimentul asteptarii sprijinului de la stat.
Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS) tocmai a incheiat un nou raport privind acordarea
ajutorului social in Romania (venitul minim garantat). Din raportul recent realizat de ANPIS, aflam ca numarul beneficiarilor este in scadere. Concret, in luna iulie 2022, statul a oferit venitul minim garantat pentru un numar de 153.874 persoane, ceea ce inseamna ca avem cu 1.828 mai putini beneficiari fata de luna anterioara.
Judetele Dolj, Bacau si Buzau detin suprematia cand vine vorba despre regiunile unde avem cei mai multi asistati social, cu 9.744, 8.831 si respectiv 7.711 de beneficiari.
In medie, statul roman a platit unei persoane anul acesta 269,62 lei in baza ajutorului social. Per ansamblu, impactul bugetar pare cu adevarat semnificativ, daca tinem cont de faptul ca suma totala ce pleaca din buget pentru a acoperi venitul minim garantat la nivel de tara s-a ridicat anul acesta la 41,487 milioane de lei.
Tot din raportul celor de la ANPIS mai observam faptul ca valoarea cea mai mare a sumei medii platite (drepturi curente) a fost inregistrata in judetele: Salaj (353,10 lei), Brasov (323,03 lei), Mures (321,74 lei) si Covasna (319,88 lei).
Nu exista date certe care sa ne indice motivele care stau la baza diminuarii numarului de beneficiari, dar putem contura o concluzie pertinenta, in sensul in care probabil oamenii si-au gasit de lucru sau nu au mai indeplinit conditiile in baza carora autoritatile locale le ofera acest sprijin. Totusi, tidem sa credem, tinand cont de conjunctura economica actuala, cu inflatia galopanta si preturi tot mai piperate, ca oamenii depun eforturi pentru a-si majora veniturile si pentru a capata o stabilitate economico-sociala.
Te-ar putea interesa si: Ce scumpiri vin peste noi, de la 1 august: cresc aceste taxe. Codul fiscal prevede totul, negru pe alb
Atentie: statul incurajeaza romanii sa se angajeze. Somerii sunt sprijiniti financiar
Exista riscul ca o persoana inregistrata ca somer sa fie multumita cu indemnizatia de somaj pe care o primeste si sa nu isi mai caute de lucru. E o situatie pe care legiuitorul incearca sa o evite oferind nu mai putin de 6 tipuri de prime pentru somerii care isi gasesc un job si care degreveaza astfel Statul de niste cheltuieli deloc neglijabile.
Foto: pixabay