Ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina din agricultura si bani in schemele de plati directe din sectorul vegetal si zootehnic
reducere acciza motorinamotorina agriculturaajutor de stat agriculturaplati apia
In sedinta de miercuri, Guvernul a aprobat o Hotarare care modifica HG nr.1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura.
Noul act normativ completeaza lista beneficiarilor schemei de ajutor de stat ce vizeaza institutele/statiunile de cercetare-dezvoltare, eliminandu-se, astfel, situatiile discriminatorii privitoare la institutele care au ca obiect de activitate testarea si inregistrarea soiurilor la accesarea schemei de ajutor, incepand cu anul 2020. De asemenea, va creste suma alocata pentru plata ajutorului de stat, in anul 2019, de la 580.000.000 lei, la 595.606.000 lei.
Aceste modificari vizeaza includerea institutelor care au ca obiect de activitate testarea si inregistrarea soiurilor in categoria beneficiarilor schemei de ajutor de stat prin reducerea accizei la motorina utilizata si completarea resurselor financiare necesare pentru plata ajutorului de stat aferent perioadei aprilie-iunie 2019.
Impactul financiar este de 15.606.000 de lei si se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2019.
Din 16 octombrie, APIA incepe platile in avans
Tot ieri, Guvernul a aprobat Hotararea privind stabilirea pentru anul 2019 a cuantumului per hectar al platii unice pe suprafata, al platii redistributive si a intervalelor de suprafata pentru care se acorda aceasta, al platii pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, al platii pentru tinerii fermieri si a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru masura din sectorul zootehnic, speciile ovine si caprine.
Prin adoptarea prezentei HG, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va putea acorda, incepand cu 16 octombrie 2019, plati in avans in cadrul schemelor de plati directe din sectorul vegetal si zootehnic intr-un procent conform reglementarilor comunitare in vigoare la data efectuarii platilor in avans.
Potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, platile prevazute in actul normativ se acorda potrivit prevederilor OUG nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii.
Prin acest act normativ au fost aprobate cuantumurile pentru platile directe in sectorul vegetal, respectiv schema de plata unica pe suprafata (102,6082 euro/ha), plata redistributiva pentru intervalele intre 1 ha si 5 ha, inclusiv (5 euro/ha) si peste 5 ha si pana la 30 ha, inclusiv (48,7127 euro/ha), plata pentru inverzire (59,3201 euro/ha) si plata pentru tinerii fermieri (31,2477 euro/ha). Aceste cuantumuri se pot majora sau diminua pentru incadrarea in plafonul financiar alocat, pe baza suprafetelor determinate.
Pentru speciile ovine/caprine, platile directe pentru schema de sprijin cuplat au un plafon alocat de 64.300.000 euro. Cuantumurile pentru platile directe se calculeaza de catre APIA prin raportarea plafoanelor la suprafetele determinate si la efectivul de animale eligibile.
Sumele necesare pentru aplicarea platilor directe in sectorul vegetal si a schemei de sprijin cuplat pentru masura din sectorul zootehnic, speciile ovine si caprine ca forme de sprijin financiar aferente Fondului European de Garantare Agricola se asigura din prevederile bugetare aprobate MADR pentru anii 2019 si 2020.
Aplicarea prevederilor prezentului act normativ va permite beneficiarilor platilor sa-si elaboreze propriul plan de afaceri si programul de dezvoltare pe termen scurt, in conditiile cunoasterii nivelului sumelor pe care urmeaza sa le primeasca.
Acest act normativ are la baza si Decizia de punere in aplicare a Comisiei nr. 6536 prin care mai multe state membre ale UE, inclusiv Romania, sunt autorizate sa aplice derogari, in anul de cerere 2019, de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 in ce priveste nivelul avansurilor pentru platile directe si pentru masurile de dezvoltare rurala legate de suprafata si de animale.
Astfel, statele membre pot face plati in avans de pana la 70 % in cazul platilor directe enumerate in Anexa I la Regulamentul (UE) 1307/2013 si de pana la 85% in cazul sprijinului acordat in cadrul masurilor de dezvoltare rurala mentionat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul nr. 1306/2013. Prin aceasta masura, MADR vine in sprijinul fermierilor in perioada campaniei de insamantari de toamna din acest an.