Ai part-time, ai parte. Incepand cu 1 august 2017
contracte part-timeougplata contributiilor sociale1 august 2017ziarul financiaradrian benta
De astazi se aplica OUG-ul care regleaza contributiile pentru contractele part-time. Efectele aplicarii acestor reglementari sunt obiect de controverse
In numarul de astazi, 1.08.2017, al Ziarului Financiar , Mona Scarisoreanu ne anunta ca “  A venit ziua mult aÅŸteptată de mii de români: De azi intră în vigoare OUG privind contribuÅ£iile pentru contractele de muncă part-time”
Este un motiv de reamintire a intentiilor acestui OUG, pentru a surprinde aspectele lui pozitive, gri si negative.
Intentiile OUG-ului au fost anuntate intr-un
comunicat al Guvernului : ”
Social, măsura are rolul să protejeze aceste categorii de salariaÅ£i asigurându-le dreptul la pensie ÅŸi la servicii medicale în sistemul public. Din punct de vedere economic, noile prevederi au scopul să limiteze situaÅ£iile în care contractele de muncă cu timp parÅ£ial sunt încheiate pentru evitarea impozitării potrivit regulilor prevăzute pentru contractele individuale de muncă cu timp normal de lucru ÅŸi, implicit, să elimine inechităţile faţă de angajatorii care încheie contracte individuale de muncă cu timp normal ÅŸi asigură salariul minim brut pe Å£ară propriilor salariaÅ£ilor”
In realitate, lucrurile sunt putin mai complicate, subliniaza consultantul fiscal Adrian Benta, pentru Mediafax : “ OrdonanÅ£a privind calculul asigurărilor sociale pentru contractele de muncă cu timp parÅ£ial oscilează, în opinia mea, între măsura legitimă de combatere a evaziunii fiscale din zona gri de salarii ÅŸi efecte negative aduse angajatorilor corecÅ£i. Astfel autorităţile au identificat un număr de circa 360.000 de contracte unice cu timp parÅ£ial ÅŸi probabil în foarte multe cazuri timpul de muncă real este normă întreagă, iar taxele sunt achitate pentru timp parÅ£ial. În acelaÅŸi timp sunt foarte multe cazuri când munca chiar se desfăşoară cu timp redus, cum ar fi de exemplu persoanele ce asigură curăţenia la asociaÅ£iile de proprietari, societăţile la început de activitate sau societăţile la care patronul se angajează pe el la firmă. Aici mă aÅŸtept ca să se desfiinÅ£eze contractele de muncă”
OUG-ul precizeaza si situatiile de exceptie, spune acelasi Adrian Benta “ Prin excepÅ£ie de la această regulă, dacă venitul brut lunar este realizat printr-un contract de muncă cu timp parÅ£ial, iar venitul este mai mic decât salariul minim pe economie sau dacă venitul lunar este mai mic decât salariul minim pe economie, chiar dacă este în baza unui contract de muncă cu normă întreagă, baza de calcul pentru asigurările sociale – pensii ÅŸi sănătate, datorate de angajator se recalculează la nivelul salariului minim brut garantat în plată. Însă, se va Å£ine cont de zilele în care contractul a fost activ în respectiva lună”
Ca efect al aplicarii OUG-ului, spune Mona Scarisoreanu, “ practic, salariul net încasat de salariat nu scade, cresc doar cheltuielile angajatorului pentru aceste contracte cu timp parÅ£ial”.
Nu se incadreaza in prevederile acestui OUG salariatii care se gasesc in urmatoarele situatii:
- este elev sau student în vârstă de până la 26 ani;
- urmează o formă de ucenicie;
- este pensionar şi beneficiază de pensii din sistemul public de pensii;
- persoana fizică realizează venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp parÅ£ial sau întreg, iar valoarea cumulată a veniturilor din salarii depăşeÅŸte salariul minim pe economie;
- persoanele cu dizabilităţi.
Este o reglementare importanta pentru ca acest tip de contracte afecteaza viata multor romani. Sa speram ca nu va fi victima “gaselnitelor”, asa cum se intampla obisnuielnic in tara noastra.