Agricultura romaneasca poate creste cu jumatate de miliard de euro in 2019

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Agricultura romaneasca poate creste cu jumatate de miliard de euro in 2019
Agricultura romaneasca poate creste cu jumatate de miliard de euro in 2019
de Vlad Strunescu la 23 Oct. 2019
Urmareste-ne pe Google News
agricultura romaniavaloare agriculturacrestere agriculturaprofit agricultura

Cifra de afaceri a companiilor locale care activeaza in sectorul agriculturii poate creste cu aproape jumatate de miliard de euro, in 2019, plasand agricultura printre sectoarele strategice ale economiei romanesti, conform estimarilor specialistilor KeysFin.

Rezultatele ar fi putut fi mai bune, in cazul in care conditiile meteo ar fi fost mai prielnice. Astfel, daca, in 2018, productia agricola a Romaniei atingea maxime istorice, inregistrand recorduri la grau si porumb, anul acesta, statisticile arata o scadere fata de anul precedent, nu numai in cazul agriculturii autohtone, ci si la nivel european, ca urmare a conditiilor climatice extreme.

Citeste si: Falimentul Vaticanului: Scaunul Sfant NEAGA faptul ca ar fi ramas fara finante

"Romania ocupa un loc de frunte in ierarhia clasamentului european la productia agricola, iar cifra de afaceri si profitul companiilor locale reprezinta un barometru la fel de bun pentru reusitele agriculturii romanesti. 
 
Chiar daca nu toate companiile din domeniu folosesc drone si alte tehnologii moderne pentru a supraveghea si proteja culturile agricole, investitiile si programele derulate in acest sector, atat de autoritati, cat si de entitati private, au vizat schimbari utile, care au contribuit din plin la dezvoltarea agriculturii romanesti, asa ca echipa noastra de experti prevede o crestere a acestui sector si in 2019, cu aproximativ 5% fata de totalul cifrei de afaceri din 2018 a companiilor din domeniu", a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.
 
In 2018, cifra de afaceri a companiilor locale din domeniul agriculturii a atins 43 de miliarde de lei, in crestere cu 14,7% comparativ cu 2014, conform celor mai recente date analizate de specialistii KeysFin.
 
In topul celor mai mari companii cu profil agricol s-a situat Regia Nationala a Padurilor Romsilva, cu o cifra de afaceri de 2,3 miliarde de lei (5,3% din total) in 2018. Clasamentul este completat de Smithfield Romania SRL (868 milioane de lei), Promat  Comimpex SRL (715 milioane), Agro-Chirnogi SA (698 milioane) si Transavia SA (597 milioane).
 
Cei mai importanti 10 jucatori din agricultura au realizat afaceri insumate in valoare de 6,8 miliarde de lei, concentrand 16% din totalul cifrei de afaceri a acestui sector in 2018.
 

Romania continua sa bata recorduri in agricultura

Productia vegetala din Romania a crescut, in ultimii cinci ani, cu 26%, ajungand la 13,9 miliarde de euro, clasandu-se, astfel, pe locul al saselea in UE, in 2018, cu aproape 6% din total.
 
Conform datelor Institutului National de Statistica, in ciuda fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, anul trecut, Romania ocupa primul loc la porumb, in randul statelor membre UE, atat in ce priveste suprafata cultivata, cat si productia realizata, de 18,7 milioane de tone. 
 
De asemenea, Romania a raportat, anul trecut, cea mai mare productie de floarea soarelui din UE, de 3 milioane de tone, fiind urmata de Bulgaria, Ungaria, Franta si Spania. Tara noastra a inregistrat 7,3% din totalul productiei de grau din UE, adica 10,1 milioane de tone, clasandu-se pe locul al patrulea, dupa Franta, Germania si Marea Britanie.
 
Totodata, Romania a inregistrat un rezultat bun si la productia de rapita (1,6 milioane de tone), care a situat-o pe locul cinci in clasamentul european. In cazul productiei de soia boabe, Romania ocupa pozitia a doua, atat din punctul de vedere al suprafetei cultivate, cat si din cel al productiei, realizand 16,1% din totalul UE. In acelasi timp, Romania s-a mentinut pe pozitia a saptea la productia de cartofi (2,6 milioane de tone), dupa Germania, Franta, Polonia, Olanda, Marea Britanie si Belgia.
 

Peste jumatate dintre companiile din domeniu fac profit

In ciuda provocarilor care tin de conditiile meteorologice impredictibile sau de accesul dificil la finantare, din cele peste 23.500 de companii care activeaza in sectorul agricol, aproximativ 13.600 (58%) au inregistrat profit, 7.200 (30,5%) au fost in pierdere, restul inregistrand un rezultat nul in 2018.
 
Desi profitul net insumat al sectorului a fost de 4,9 miliarde de lei, cu 61% mai mare decat in 2014, acesta a scazut cu 14% in comparatie cu anul 2017.
 
In plus, agricultura devine un sector tot mai stabil, lucru demonstrat prin scaderea numarului insolventelor cu 18% fata de 2017 si cu 46% fata de 2014. Totusi, in contextul tendintei de incetinire a economiei globale, specialistii KeysFin preconizeaza, pentru 2019, o stabilizare a numarului insolventelor a companiilor cu profil agricol din Romania la putin peste 300.
 

Muncitorii in agricultura sunt la mare cautare

In ultimii ani, accelerarea procesului de migrare pentru o remuneratie net superioara celei din tara si absenta unor masuri consistente pentru a-i motiva pe muncitorii din agricultura sa ramana acasa au dus la un deficit major al fortei de munca in agricultura, care este acoperit cu greu de angajatori. 
 
Astfel, forta de munca in sectorul agricol a scazut cu 7,4% fata de 2017, si cu 2,8% comparativ cu 2014, pana la 121.400 de angajati. In acest context, dar si ca urmare a deciziilor de majorare a salariului minim costul mediu pentru un angajat in agricultura a crescut in ultimii cinci ani cu 74%. Cresterea este de 4 ori mai rapida decat cea inregistrata la nivelul productivitatii muncii,  evolutie ce trebuie interpretata ca un risc pe termen mediu, cu impact asupra competitivitatii, arata analistii KeysFin.
 
Un alt semnal de alarma este dat si de faptul ca peste 9.700 de companii agricole (aproape 42%) nu au avut angajati in 2018. Potrivit datelor KeysFin, in 2018, lider in topul judetelor cu cea mai mare cifra de afaceri din domeniul agriculturii a fost Bucuresti (9% din total).
 
Companiile inregistrate in capitala au insumat 3,9 miliarde de lei, urmate de Timis (7,2%), Calarasi (5,3%), Constanta (5%) si Satu Mare (4,4%). Cele cinci judete au generat impreuna o cifra de afaceri de 13,3 miliarde de lei, reprezentand 30,9% din cifra de afaceri locala a companiilor din sectorul agricol, in 2018.
 
Desi agricultura traditionala este inca preferata metodelor moderne, Romania se aliniaza directivelor europene si implementeaza de ani buni masuri care incep sa schimbe fata agriculturii autohtone si care o fac sa ramana un contributor constant si performant la nivel european.
 
La baza acestor schimbari au stat masuri realizate prin intermediul programului PNDR 2014-2020, care a avut la baza acordarea de fonduri nerambursabile agricultorilor romani in vederea modernizarii si extinderii exploatatiilor agricole, dar si sprijinirea instalarii tinerilor fermieri, marirea suprafetelor irigate sau implementarea unor masuri de protectie antigrindina, contribuind astfel la cresterile raportate in domeniul agricol, in ciuda unor fenomene mai mult sau mai putin predictibile.
 
Pe de alta parte, organizarea unor evenimente precum INDAGRA, care aduc in prim-plan agricultura, dar si noutatile in materie de tehnologii agricole, il conecteaza pe agricultorul roman mai mic sau mai mare la realitatile internationale, dar si la evolutiile din acest sector. 

Citeste si: ANPC, razie la KFC: Inspectorii au gasit NEREGULI GRAVE: bacterii coliforme si enterococi intestinali
 
Este de remarcat si tendinta agricultorilor de a acorda din ce in ce mai multa atentie mecanismelor de promovare a produselor locale, vizibila atat la nivelul parteneriatelor cu marile lanturi de magazine cat si al atestatelor de recunoastere internationala.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Reteta zilei

Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!

today21 Dec. 2024
Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024
Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani
Companii

Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x