Agentiile Standard & Poor's si Moody's au reconfirmat ratingul Romaniei. Perspectiva de tara e stabila
rating de tarastandard and poorsmoody sagentie de rating
Cele doua agentii internationale de evaluare financiara, Standard & Poor's si Moody's, dau semnale pozitive in ceea ce priveste evolutia economica a tarii noastre.
Standard & Poor's a transmis un comunicat in care renunta ca a reconfirmat ratingul Romaniei pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda nationala la BBB minus/A-3. Perspectiva ratingului este stabila, spun analistii Standard & Poor's.
Standard & Poor’s transmite ca, desi Romania traverseaza o criza guvernamentala si, implicit, o lipsa de predictibilitate in plan fiscal, PNRR si procedura de deficit excesiv vor duce la o disciplina fiscala suficienta pentru a depasi luptele partizane si pentru a realiza consolidarea bugetara in urmatorii doi ani.
Principalele previziuni economice ale S&P pentru Romania:
-
crestere economica de 7% in 2021 si in medie la 4,6% in perioada 2022-2023, pe masura ce investitiile sustin activitatea pe fondul cresterii consumului;
-
deficit fiscal stabil in raport cu previziunile anterioare, de 7% din PIB in 2021;
-
datorie publica generala aproape de 50% din PIB pana la sfarsitul anului.
-
riscurile generate de deficitele gemene inca ridicate ale Romaniei sunt atenuate de perspectiva absorbtiei considerabile a fondurilor UE;
-
soldurile fiscale ale Romaniei se vor imbunatati in urmatorii doi ani.
Va amintim ca, in primavara, Agentia de rating Standard&Poor's a pastrat calificativul BBB-, dar a modificat perspectiva, de la "negativa", la "stabila" pentru Romania, pentru prima data din 2013, pe motiv ca riscurile fiscale s-au diminuat. "Romania are un Guvern care a luat masuri pentru a dezamorsa riscurile fiscale pe termen scurt si acum prognozam ca datoria publica neta sa va stabiliza la 50% din PIB pana in 2023", spunea S&P in aprilie.
In imbunatatirea perspectivei Agentiei a atarnat, la acel moment, foarte greu decizia Guvernului de a elimina legislatia promovata de PSD privind majorarea in masa a pensiilor, masura pe care economistii o considerau devastatoare pentru economie si imposibil de sustinut.
La randul lor, expertii din cadrul Moody's au reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in moneda locala si valuta si a imbunatatit perspectiva, din "negativa" in "stabila".
De ce sunt importante aceste evaluari?
Evaluarile privind rating-ul de tara si perspectivele sunt deosebit de importante, deoarece ele influenteaza dobanzile la care Romania se imprumuta de pe pietele externe si, de asemenea, gradul de dificultate cu care tara noastra poate atrage finantare. Ele pot, totodata, atrage sau respinge investitorii.
Daca avem evaluari bune de la Agentiile de rating, scad costurile pentru Ministerul Finantelor si pentru toti cetatenii. In acelasi timp, bancile din Romania, toate institutiile care vor sa se finanteze, au acces la finantare mai ieftina. Efectele pot fi simtite si de cetateni, in mod direct. Astfel, pentru cei care incearca sa ia un credit prin IMM Invest, sa ia un credit pentru o casa, o retrogradare a ratingului inseamna ca toate aceste proiecte sa fi fost oprite, pentru ca ar fi crescut costurile, iar bancile nu ar mai fi avut acces la finantare. Nu in ultimul rand, o retrogradare insemna si o presiune mai mare pe cursul valutar.
Retrogradarea rating-ului de tara reflecta deteriorarea finantelor unei tari, in timp ce un rating bun si o perspectiva stabila indica faptul ca politicile fiscale se indreapta in directia corecta, iar statul respectiv isi poate respecta angajamentele financiare incheiate la nivel international, mentinand un echilibru bugetar intern.
Cel mai puternic declin suferit de Romania in viziunea analistilor economici dateaza de pe vremea cand, la Ministerul Finantelor, sef era social-democratul Eugen Teodorovici. Atunci, toate perspectivele celor trei agentii de rating au fost inrautatite, pe fondul socurilor pe care guvernantii de la acea data le dadeau fiscalitatii, intreaga situatie culminand cu momentul din decembrie 2020, cand
tara noastra a fost la un pas de a fi retrogradata la categoria "junk", pe care niciun investitor nu o ia in serios, imediat dupa ce Parlamentul, orchestrat de social-democrati, decisese majorarea cu 40% a pensiilor.
>>> Ciolacu: Romania nu a fost retrogradata la Junk datorita performantelor PSD. Agentia S&P critica insa tocmai actiunile PSD