Avertisment: de-abia la iarna am putea vedea ce inseamna, de fapt, criza energetica
criza energeticacriza energiecriza energetica 2023
Seful Agentiei Internationale a Energiei (IEA), Fatih Birol, e de parere ca Europa poate sa faca fata unei crize de aprovizionare cu gaz, datorita depozitelor pline, dar exista riscul ca actuala criza energetica sa escaladeze.
"Urmatoarea iarna va fi dificila", avertizeaza seful IEA.
Totusi, crede oficialul, daca excludem evenimentele neprevazute, "Europa va depasi aceasta iarna cu unele dificultati economice si sociale".
Ne salveaza eforturile depuse de autoritatile europene de a scapa de dependenta de energia rusa, mai crede acesta. Depozitele noastre de gaz sunt pline la capacitate aproape maxima, ceea ce reprezinta un mare avantaj in fata sezonului rece care ne bate la usa.
Oficialul IEA este de parere ca, in 2023, sunt mari sanse ca rusii sa inchida complet robinetul de gaz care aprovizioneaza Europa.
Cat gaz avem noi in depozitele nationale, in prag de iarna
In acest context, trebuie precizat ca Romania a reusit sa depaseasca susbtantial pragul de 80% de umplere pentru
depozitele nationale de gaz.
"Spre deosebire de anul trecut, incepem cu un grad foarte mare de umplere a depozitelor de gaze, de peste 97%, adica 2,970 miliarde metri cubi.
Este un grad foarte mare, care ne da o siguranta. Procentul acesta ne va ajuta sa depasim fara probleme o iarna obisnuita din punctul de vedere al valorilor termice", a declarat George Niculescu, secretar de stat in Ministerul Energiei.
Sa nu ne culcam pe-o ureche
Cu toate acestea, exista avertismente venite din partea unor specialisti, conform carora nu ar trebui sa fim atat de incantati de depozitele noastre pline, fiindca exista alte riscuri complementare.
"Vehicularea la nesfarsit a gradului de incarcare a depozitelor ca fiind marea realizare si marea salvare a Romaniei, este un mit. Romania, ca si Europa, sta la mana vremii si a sortii. Daca vom avea noroc de o iarna blanda, ”daca va bate vantul”, daca va ploua, daca se vor mai inchide multi consumatori – pe fondul problemelor economice dificile si daca gazele, foarte scumpe din import, vor continua sa ajunga si la iarna in Romania – doar atunci vom avea gaze pentru toti consumatorii in iarna urmatoare", atrage atentia Asociatia Energia Inteligenta.
Ce riscuri ne sunt in dezavantaj si pot agrava situatia? De exemplu, vremea. "Vremea este factorul cel mai imprevizibil. Iarna trecuta a fost o iarna blanda, iar Europa a iesit din sezonul rece cu stocuri de combustibil mari. In plus, prognozele pentru noiembrie 2022, cand de obicei erau deja folosite gazele pentru incalzire, arata temperaturi peste cele normale.
Dar daca Europa se va confrunta cu o iarna similara cu cea din anul 2012, cand a fost cea mai rece iarna din ultimii zece ani, atunci cererea de gaze nu va putea fi acoperita", mai avertizeaza expertii din cadrul Asociatiei.
Te-ar putea interesa si: Intre mit si adevar: ce ne asteapta la iarna, in plan energetic. Guvernul se lauda ca depozitele gem de atata gaz, expertii spun ca nu e chiar asa
Foto: pixabay.com