Aduc banii fericirea?
banii aduc fericireadezvoltare personala
O discutie cliseica imparte opiniile oamenilor in doua tabere adverse: in timp ce unii cred ca banii aduc fericirea, ceilalti spun ca nu ai nevoie de bani pentru a fi implinit. Cine are drepate? Noi vom dezbate ambele principii, si le vom descoperi avantajele si dezavantajele.
Varianta 1: Banii aduc fericirea
Cei care considera ca banii aduc fericirea, sunt considerati adesea materialisti sau superficiali, de oamenii care nu vad nicio legatura directa intre implinirea materiala si cea sufleteasca. Si, totusi, daca analizam obiectiv si simplist, constatam ca, in fapt, nu prea poti atinge fericirea, pana cand nu ai cel putin nevoile implinite, despre idealuri nu mai vorbim.
Iar cand spunem ''nevoi'' ne referim la lucruri de stricta necesitate, fara de care traiul decent e imposibil: o locuinta, hrana, imbracaminte, scolarizare. Pentru aceste lucruri nu sunt necesare milioane de euro, insa sunt necesari bani. Desi putem vorbi de sume destul de mici, totusi sunt bani fara de care implinirea sufleteasca nu prea isi poate face simtita prezenta. Atunci cand locuiesti pe strazi, nu ai resurse materiale pentru a te hrani, imbraca, pentru a te scolariza sau a oferi aceste lucruri de baza copiilor tai, e clar ca nu putem vorbi de atingerea unei stari de fericire.
Cu alte cuvinte, concluzia mea intima, in urma acestei argumentatii, e ca fericirea depinde de bani. Cat de multi sau putini sunt ei, e un aspect relativ, ce tine de scara de valori si de apreciere a fiecarui individ. Insa, fara indoiala, chiar si cei mai nepretentiosi dintre noi au totusi nevoie de suma cat de mica de bani pentru a putea supravietui.
Astfel, banii nu trag dupa ei fericirea si nici satisfactia materiala, insa creeaza baza pe care se poate fundamenta o stare de fericire sau, una de nefericire. In schimb, lipsa banilor, despre care vom discuta mai jos, pericliteaza potentiala stabilitate emotionala si implinire spirituala.
Varianta 2: Banii nu aduc fericirea. Poti fi fericit si fara bani
Intr-o oarecare masura, si aceasta categorie de oameni poseda o doza de adevar. Nu ai nevoie de mii de euro cheltuite in vacante exotice pentru a fi fericit. Poti fi la fel de fericit, de exemplu, sa te bucuri dimineata de rasaritul Soarelui, ale carui frumusete, lumina si caldura sunt gratis. Insa poti face asta de la geamul balconului al casei pe care platesti impozit si a carei intretinere costa cateva mii de lei bune.
Poti face asta prin geamul masinii care consuma combustibil, care necesita intretinere si reparatii.
Poti sa te bucuri de lucruri simple si gratuite, dar pentru a le vedea, pentru a avea starea de spirit necesara observarii acestora, trebuie sa ai o oarecare (relativa) stabilitate financiara. Un confort psihic. Altfel, intervin apasarile si grijile cu privire la asigurarea hranei, la asigurarea unui loc de dormit. Iar cand nevoile primare nu sunt satisfacute, oamenii nu mai vad dincolo de gasirea unei modalitati de a-si potoli foamea, oamenii nu se mai gandesc si nu mai sunt capabili sa savureze micile placeri ale vietii. Cum sa le savureze cand sunt infometati, cand sunt in strada, cand nu au bani de medicamente, de incalzire, etc?
O concluzie generala: Da, banii aduc fericirea prin satisfacerea nevoilor de baza! O aduc in sensul ca pun pietrele de caramida la ''monumentul'' fericirii pe care omul si-l ridica, sau nu, de unul singur, oferind conditiile prielnice din punct de vedere mental, astfel incat persoana in cauza sa poata aspira dincolo de necesitatile primare, catre idealuri mai inalte, deci catre fericire.
Citeste si: Manager lifestyle: CARIERA sau CASATORIE
Sursa foto: pexels.com