Declaratiile lui Adrian Vasilescu au fost facute in cadrul conferintei “Upgrade Romania: Solutii pentru finantarea marilor proiecte de investitii ale Romaniei”, acestea venind in sprijinul unui alt semnal de alarma tras de investitorii la mijlocul verii anului curent. Oficialul BNR a transmis astfel cu aceasta ocazie ca “inflatia loveste fara sa tina seama de ce spune Guvernul, ce spun companiile sau ce vrea populatia”. Semnalul de alarma tras acum de oficialul Bancii Nationale este cat se poate de serios, acesta aratand ca, incepand cu anul 2017, Romania se confrunta cu o inflatie de 4 sau chiar 5%, in conditiile in care nivelul optim al inflatiei este de 2%.
In incercarea de a da o explicatie cat mai usoara, Adrian Vasilescu si-a inceput discursul prin a sustine ca “in lumea asta, din America si pana in Japonia, s-a ajuns la o conventie, care prevede ca inflatia trebuie sa fie 2%, nici mai mult, nici mai putin, acesta fiind considerat un nivel optim”. Facand o comparatie ceva mai plastica, Vasilescu a explicat ca acest nivel de 2% poate fi comparat cu “un pahar de vin baut dupa masa, care actioneaza ca un intaritor”. In schimb, oficialul BNR arata ca Romania “bea incepand cu anul 2017 cate doua pahare de vin la masa”, inflatia fiind permanent la un nivel de 4% sau chiar 5%.
Conform datelor publicate de cei de la Eurostat la mijlocul lunii septembrie, rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de doar 1% in luna august, respectiv de 1.4% in Uniunea Europeana. In schimb, Romania si Ungaria au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei de la nivelul intregului bloc comunitar. Mai exact, Romania a raportat un nivel al inflatiei de 4.1%, in timp ce Ungaria a inregistrat o inflatie de 3.2%. Mai mult decat atat, mai stim deja la acest moment ca Banca Nationala a majorat la 4.2% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, estimand, de asemenea, o inflatie de 3.3% la finalul anului viitor.
La mijlocul lunii iulie, si investitorii au tras un semnal de alarma in aceasta directie, evidentiind faptul ca economia tarii noastre arata precum un castel de nisip care poate fi daramat in orice clipa, avand o crestere bazata in primul si primul rand pe consum. Oamenii de afaceri au transmis la acea vreme ca accentuarea inflatiei, perspectiva de depreciere a monedei nationale si extinderea blocajului financiar reprezinta niste teme extrem de importante pe care guvernantii tarii noastre ar trebui sa le ia in serios.
Specialistii in domeniu au sustinut la acea vreme ca romanii se bucura intr-adevar de un plus in buzunarele lor, adus de evolutia economica stimulata de consum, dar care a provocat accentuarea dezechilibrelor macroeconomice. Si, daca ne uitam in trecut, putem vedea un tipar asemanator si inainte de criza economica, atunci cand economia mergea din ce in ce mai bine in statistici, in realitate fiind insa total nesustenabila.
Ultimele NOUTATI
Sporuri de 1.500 lei pe luna pentru conditii vatamatoare de munca. Cine sunt bugetarii care primesc banii?
Cum sa iti protejezi firma de atacurile cibernetice: Ghid complet pentru manageri
Romania, lider in investitii imobiliare in Europa Centrala si de Est: Tranzactii record de 750 de milioane de euro in 2024
Partenerii nostri
Evidenta programului de lucru - ce prevede Codul Muncii si explicatiile specialistilor
Legea nr.319/2006. Vor fi incluse prevederi despre hartuirea la locul de munca in Legea SSM
Care sunt plafoanele pentru platile in numerar in anul 2025? Specialistii explica
Tranzactii intre firma si persoana fizica: Cum stabiliti pretul pentru a evita problemele fiscale
Impozitare microintreprinderi: 5 modificari esentiale aduse de OUG nr. 156/2024