Adio chirie: Programul Prima Casa continua si anul acesta
prima casa 2019programul prima casaministrul finantelorprogram social
Prima Casa 2019 continua pentru cetateni, care isi pot achizitiona si anul acesta locuinte, daca indeplinesc anumite criterii. Pe aceasta tema, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a facut mai multe declaratii la inceputul saptamanii.
"Noi vom bugeta pentru anul viitor in continuare programul "Prima casa" pentru ca a fost foarte util in economie. Nu stiu exact acum suma, dar in ianuarie o sa vedeti exact cu cat anume vom bugeta", a spus Teodorovici.
Intrebat daca va fi un plafon de varsta sau de venit, seful de la Finante a precizat ca nu vrea sa anticipeze, pentru ca nu are toate datele. "Probabil saptamana viitoare...Daca se schimba ceva fata de cadrul legal care a reglementat prima casa vor fi astfel de modificari legislative puse din timp transparente pe site MFP, dar vom continua cu acest program si in 2019", a subliniat Teodorovici.
Seful de la Finante a tinut sa reitereze ca statul nu a anticipat niciun leu de pe urma "taxei pe lacomie", "Nu ne bazam pe ea, este zero in buget, vrem sa descurajam banca sa mai aplice dobanzi atat de mari si de nejustificate fata de romani. Si in energie la fel, noi pierdem ca stat prin acele taxe in zona de energie pentru ca dividendele vor fi mai mici. Eu stat castig mai putin, dar tocmai pentru economie, pentru consumatorul casnic este masura aceasta luata", a spus Teodorovici.
Potrivit unui proiect de HG publicat pe site-ul MFP, plafonul de garantii pentru programul "Prima casa" pentru anul 2019 este de 2 miliarde de lei, similar cu plafonul total de garantare alocat pentru anul 2018.
"Prin Memorandumul cu tema Aprobarea strategiei programului 'Prima casa' 2017-2021, adoptat de Guvern in sedinta din data de 29.11.2016 au fost stabilite obiectivele si liniile directoare care vor guverna programul 'Prima casa' in urmatorii 5 ani, precum si nivelul plafonului de garantare in cadrul Programului pentru perioada 2017-2021.
Astfel, Ministerul Finantelor Publice a avut in vedere un plafon anual de garantii in cadrul Programului de 2,5 miliarde lei pentru primul an (2017), cate 2 miliarde lei pentru fiecare an pentru anii 2, 3, si 4 (2018-2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde lei, astfel incat sa creasca predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate si contractate in cadrul Programului", se arata in nota de fundamentare.
De la lansarea Programului in anul 2009 pana la finele lunii octombrie 2018, au fost acordate 264.578 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 23,40 miliarde lei. De la inceputul anului 2018 si pana la finele lunii octombrie 2018 au fost acordate 17.915 garantii, in valoare totala de 1,7 miliarde lei, precum si 6.494 promisiuni de garantare.