Adio benzina! Apa de mare ar putea fi transformata in carburant
carburantapa de marebenzina
Dupa decenii de cercetari si experimente, experti ai US Navy (Marina americana), au anuntat ca au rezolvat una dintre cele mai mari provocari ale lumii contemporane: transformarea apei in carburant.
Dezvoltarea unor alternative la carburantii conventionali, ar putea ajuta in primul rand fortele armate sa-si reduca dependenta de produsele petroliere. Cercetarile efectuate de expertii US Navy au scos la iveala o tehnologie care ar putea ajuta navele militare sa isi dezvolte propriul combustibil in plin mars, facandu-le operationale 100% din timp.
Conform US Naval Research Laboratory, noul carburant ar putea costa intre 3 si 6 dolari pe galon (3,78 litri), iar anumite teste au fost deja efectuate pe un model de avion militar. Marina americana dispune de 289 de nave de razboi care folosesc combustibili fosili lichizi, cu exceptia unor portavioane si a 72 de submarine care au propulsie nucleara.
"Este o piatra de hotar pentru noi", a declarat vice-amiralul Philip Cullom. "Traim vremuri dificile in care este nevoie de o gandire inovatoare despre modul in care putem descoperi surse alternative de energie, care sa fie si mai ieftine si mai putin daunatoare mediului”, a adaugat Cullom.
Descoperirea acestui nou tip de carburant a venit ca urmare a dezvoltarii unei tehnologii care permite extragerea dioxidului de carbon si a hidrogenului gazos din apa marilor si oceanelor. Aceste gaze sunt transformate apoi in carburanti lichizi cu ajutorul unor convertoare catalitice.
Urmatoarea provocare pentru Marina americana este de a produce combustibil in cantitati industriale. "Am fost in masura pentru prima data de a obtine CO2 si hidrogen din apa de mare. Este un progres extraordinar”, a declarat la randul sau Heather Willauer, cercetator chimist, care a petrecut mai bine de un deceniu in laboratoarele care au lucrat la acest proiect, adaugand: „Carburantul obtinut nu arata si nici nu miroase in mod diferit fata de cel conventional”.
Daca producerea de carburant din apa marii ar deveni o realitate, navele de maine si-ar putea produce combustibilul in timpul deplasarii, fara sa mai depinda de tancurile de alimentare (in cazul navelor militare) sau de porturile de tranzit (in cazul navelor civile).