Acord al celor 19 state din zona euro a Uniunii Europene: 540 de miliarde de euro pentru contracararea efectelor crizei generate de pandemie
Dupa mai multe runde de discutii, ministrii de finante din tarile care fac parte din Eurogrup (tari din zona euro) au ajuns la un consens in ceea ce priveste alocarea de fonduri pentru diminuarea efectelor economice generate de pandemie. Intelegerea a intervenit dupa mai multe saptamani in care Eurogrupul a lasat impresia unui organism divizat pe axa nord-sud, incapabil sa gaseasca un raspuns unanim acceptat in fata problemelor cu care se confrunta si cu care se va confrunta in viitorul apropiat.
Intelegerea la care s-a ajuns joi, 9 aprilie, a fost salutata de toti ministrii de finante din zona euro: "Este o zi mare pentru solidaritatea europeana" - Olaf Scholz, ministrul de Finante al Germaniei, "Un acord excelent" - Bruno Le Maire, ministrul francez de Finante, "Un acord novator" - Christine Lagarde - presedinta Bancii Centrale Europene.
Mario Centero, ministrul de Finante al Portugaliei si presedintele Eurogrupului a subliniat ca, in confruntarea cu efectele pandemiei, raspunsul Eurogrupului se va orienta pe trei directii principale: alocarea unei linii de credit de 240 de miliarde de euro pentru Mecanismul European de Stabilitate, garantarea de catre Banca Europeana de Investitii a unui fond de 200 de miliarde de euro pentru intreprinderile afectate de criza generata de pandemie si alocarea, de catre Comisia Europeana, a unui fond de 100 de miliarde de euro pentru a sustine costurile generate de somajul partial.
Un total, deci, de 540 de miliarde de euro pentru a combate o criza despre care Fondul Monetar International a afirmat ca va avea cele mai grave consecinte de la marea criza mondiala din anul 1929.
Mecanismul European de Stabilitate (MES) este o institutie financiara creata de statele care folosesc moneda euro (19 tari, la aceasta data), in scopul de a acorda sprijin membrilor sai in situatia in care acestia se confrunta cu probleme financiare. MES este capitalizat prin contributia (deja varsata sau asumata) a tuturor statelor din zona euro.
Datorita monedei comune, economiile statelor din zona euro sunt interdependente si dificultatile financiare intampinate de una dintre tari le pot afecta pe toate celelalte.
La randul lor, disfunctiile aparute in economiile statelor din zona euro pot genera efecte negative si in economiile celorlalte state membre ale Uniunii Europene care nu au trecut la moneda unica.
Citeste si:
UniCredit: Economia europeana se va confrunta cu o scadere extrem de dura in 2020
Sursa foto: pexels.com