Varsta de pensionare in Romania este de 65 de ani, insa exista niste exceptii de la aceasta regula, exceptii despre care multi romani nici macar nu stiu. Mai mult decat atat, lista exceptiilor ar putea sa se extinda in viitorul nu foarte indepartat, noi categorii de romani urmand sa aiba dreptul de a iesi la pensie mai devreme.
In acest sens, un nou proiect de lege care vizeaza modificarea Legii Pensiilor a trecut la inceputul acestei saptamani de Camera Deputatilor, for decizional in aceasta privinta. Potrivit acestui proiect, lista romanilor care vor avea dreptul de a iesi la pensie cu doi ani mai devreme s-ar putea extinde. Totul va depinde insa de nivelul de poluare din regiunea in care oamenii au lucrat.
Potrivit proiectului de lege adoptat deja in Camera Deputatilor, art. 65 din Legea Pensiilor nr. 263/2010 privind reducerea varstei standard de pensionare cu doi ani, fara penalizare, va fi modificat. De aceasta exceptie de la regula beneficiaza romanii care au locuit peste 30 de ani in zone afectate de poluare si pe o raza de opt kilometri in jurul lor. Modificarea care urmeaza sa fie facuta face referire la numarul de localitati considerate a fi fost afectate de poluare.
„Beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani, fara penalizare, persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta din cauza extractiei, prepararii si arderii carbunelui sau a sisturilor bituminoase, a extractiei si prepararii minereurilor de uraniu, a extractiei si prelucrarii minereurilor feroase si neferoase cu continut de praf sau de emisii de gaze cu efect de sera, de amoniac si derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat si siliciu ori de radiatii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice si/sau de cocs metalurgic, a prelucrarii titeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a titeiului parafinos si neparafinos, a distilarii titeiului in vederea producerii pacurii si a uleiurilor”, potrivit textului legii.
Conform modificarilor adoptate, la lista actuala de localitati afectate de poluare urmeaza sa se adauge si urmatoarele: localitatile Bistra, Salciua din judetul Alba, Alunis, Arad, Cicir, Fantanele, Frumuseni, Horea, Mandruloc, Tisa Noua, Vladimirescu din judetul Arad, Pitesti din judetul Arges, Comanesti din judetul Bacau, Codlea din judetul Brasov si Giurgiu din judetul Giurgiu.
Lista completa de zone afectate de poluare include si urmatoarele localitati: Maieru, Rodna si Sant din judetul Bistrita-Nasaud, Codlea, Crizbav, Fagaras, Feldioara, Halchiu, Satu Nou si Victoria din judetul Brasov, Braila, Chiscani si Tichilesti din judetul Braila, Anina, Armenis, Ciudanovita, Moldova Noua, Otelu Rosu si Resita din judetul Caras-Severin, Aghiresu, Campia Turzii, Capusu Mare, Dej, Iara si Turda din judetul Cluj, Navodari din judetul Constanta, Baraolt din judetul Covasna, Targoviste si Titu din judetul Dambovita, Isalnita din judetul Dolj, Galati din judetul Galati, Giurgiu din judetul Giurgiu, Branesti, Balteni, Bustuchin, Calnic, Dragotesti, Farcasesti, Ionesti, Matasari, Motru, Negomir, Plopsoru, Prigoria, Rosia de Amaradia, Rovinari, Turburea, Turceni si Urdari din judetul Gorj”.
Foto: manager.ro
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Ultimele NOUTATI
Criza economica bate la usa: companiile germane din Romania trag un semnal de alarma!
Amnistia fiscala scoate la iveala problemele financiare ale romanilor. 150.000 de contribuabili au nevoie de ajutor pentru a-si plati datoriile
Scapam de IBAN! Cum poti sa faci plati doar cu numarul de telefon la bancile din Romania
Sfaturile unui expert financiar pentru familiile din Romania: nu va bazati pe un singur venit care va intra in casa, e o mare greseala!
Partenerii nostri
Formarea profesionala in zilele de repaus saptamanal - salariatul va fi compensat cu zile LIBERE?
Angajatorii cu peste 50 de salariati - ce OBLIGATII HR suplimentare vor avea?
TOP 10 noutati legislative de care trebuie sa tineti cont in 2025!
Cum scoatem din evidenta imobilizarile necorporale: Tratament fiscal-contabil si studii de caz
Colectarea creantelor fiscale: ANAF propune 23 de noi formulare si elimina 5
Ajutoare de urgenta de aproape 1,8 milioane de lei, aprobate de Guvern. Vezi cine beneficiaza
Pontaj electronic pentru salariati, fara riscuri GDPR: Cum te asiguri ca respecti legislatia
Te-ar putea interesa si