Absenta unei prepozitii poate transforma o informatie corecta intr-o minciuna gogonata
presaziarejurnalististiriinformatiiromaniamanipulareminciuna
Nu stiu daca neadevarul din unele titluri din presa este efectul ingorantei autorului articolului sau este livrat cu buna stiinta, pentru a-l prosti pe cititor.
De pilda, iata un titlu din presa ultimelor zile: "O industrie care duduie: anul acesta Romania va produce 450.000 de masini". Sau: "Romania a inregistrat o productie record la sfecla de zahar, peste media producatorilor europeni".
Minciuna, ca sa-i spun de-a dreptul, este "comisa" prin amputarea din text a unei simple prepozitii.
Adevarul este cu totul altul: o fi duduind industria auto, dar Romania nu (mai) produce nici macar o singura masina. Toate cele 450.000 de masini la care se refera jurnalistul sunt produse de companii straine, IN Romania. Ceea ce este cu totul si cu totul altceva.
La fel si cu sfecla de zahar. In multe cazuri nici macar terenul pe care este cultivata aceasta in Romania nu mai este romanesc, ci a fost cumparat de societati agricole cu capital integral strain. Mai precis, peste 40% din terenul agricol al tarii nu mai este romanesc, desi se gaseste IN Romania.
Asa ca, prin absenta amaratei de prepozitii "in" nu facem decat sa ne autoiluzionam cu rezultatele altora.
Dar ceva-ceva 100% romanesc tot avem: din 19,5 milioane de rezidenti, 32,5%, adica 6,7 milioane de romani nu au acces la apa curenta (conform Institutului National de Statistica).
6,7 milioane de oameni sunt mai multi decat intreaga populatie a multor state europene, printre care Slovacia, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Croatia, Irlanda, Macedonia, Luxemburg etc.
Mai avem, in secolul XXI, zeci de mii de gospodarii care nu sunt racordate la reteua de curent electric, mai avem cea mai mare rata a mortalitatii infantile din intreaga Uniune Europeana.
Si, sa nu uitam, suntem pe primul loc in lume la procentul de mame cu varste cuprinse intre 10-17 ani, asta in conditiile in care, de 29 de ani, fara exceptie, in Romania se inregistreaza un spor natural negativ.
In anul 1990, in Romania s-au nascut 314.746 de copii, in vreme ce anul trecut numarul acestora a fost de sub 190.000, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica.
Tot Romania mai detine un record: este tara cu cea mai mare emigratie, dupa Siria. Dar Siria, dupa cum se stie, este devastata de razboi, in vreme ce la noi e pace.
Tot romaneasca este si realitatea ca tara noastra aloca sanatatii si educatiei cele mai mici bugete (calculate ca procente din PIB) ditre toate tarile Uniunii Europene.
La fel de neaos autohton este si faptul ca Romania se situeaza pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste numarul locurilor de munca din domeniul culturii (0,75% din totalul locurilor de munca).
Romania mai detine si un alt record european, la capitolul procente din populatie care n-a citit nicio carte in ultimele 12 luni, cu o cifra greu de egalat: 70% din populatie.
Masinile si productiile record sunt ale altora. Ele sunt fabricate/ obtinute IN Romania, nicidecum DE Romania.
Citeste si:
Patria Bank a vandut credite neperformante de 245 de milioane de lei catre KRUK
Sursa foto: pexels.com