A doua cea mai mare economie a lumii e macinata de criza fortei de munca, dar chinezii au gasit solutia pentru a da lovitura
criza fortei de muncadeficit de forta de muncachinaautomatizare
China, a doua cea mai mare economie a lumii, dupa Statele Unite ale Americii, se confrunta cu un deficit semnificativ de forta de munca. Populatia este imbatranita, iar firmele se plang de faptul ca nu au personal. Aceasta criza e vazuta, insa, ca o mare oportunitate de dezvoltare pentru chinezi.
Populatia in varsta de munca a Chinei a scazut cu peste 5 milioane de oameni in ultimul deceniu, pe fondul diminuarii numarului de nasteri, raporteaza Biroului National de Statistica al tarii.
Intre anii 1940 si 1980, populatia tarii si-a dublat dimensiunea, de la peste 500 de milioane de oameni la peste 1 miliard, conform cifrelor oficiale. In urmatorii 40 de ani, aceasta crestere a incetinit pana la 40%. Astazi, populatia tarii este de 1,4 miliarde - de peste patru ori mai mare decat SUA.
Totusi, cererea de forta de munca nu este satisfacuta, pentru ca ponderea populatiei apta de a fi in campul muncii, este in scadere. Prin urmare, autoritaritatile chineze vor sa porfite de aceasta criza si sa o transforme intr-o oportunitate de dezvoltare.
Cum au de gand sa faca acest lucru?
Prin automatizarea locurilor de munca si digitalizare. Chinezii vor sa inlocuiasca forta de munca umana cu roboti, acolo unde se poate.
Spre exemplu, jobul de sofer de taxi ar putea disparea, la fel si muncile in fabrici.
China avanseaza in tehnologii precum masinile fara sofer care folosesc inteligenta artificiala si spera ca zonele precum Beijingul sa surclaseze SUA la acest capitol.
In acest sens, orasul Guangzhou din sudul Chinei a devenit un centru major de testare pentru vehiculele autonome. Un start-up numit WeRide dezvolta tehnologie pentru masini si autobuze fara sofer.
Vehiculele autonome ar putea inlocui joburi precum cel al soferilor de taxi. Tony Han, CEO WeRide, vede in masinile autonome o modalitate de a rezolva unele dintre problemele legate de imbatranirea populatiei.
Totusi, cresterea automatizarii ar putea duce si la pierderea locurilor de munca.
Intre 2018 si 2030, pana la 220 de milioane de lucratori chinezi sau 30% din forta de munca ar putea avea nevoie sa isi schimbe ocupatia, arata o analiza McKinsey.