A disparut inflatia, acum e DEZINFLATIE, dar asta nu inseamna IEFTINIRI la raft. Ce urmeaza sa se intample cu PRETURILE pana la Sarbatorile de iarna
dezinflatieinflatiepreturi
Analistii economici ne anunta ca am intrat pe un trend dezinflationist, dar nu trebuie sa ne lasam indusi in eroare de ideea ca acum vor aparea scaderi de preturi. E o situatie mai fericita decat cea a inflatiei, insa nu e idealul!
Conform explicatiilor oferite de economisti, dezinflatia presupune tot scumpiri, dar intr-un ritm mai lent. Cu alte cuvinte, bunurile si serviciile vor avea preturi tot mai mari, insa ritmul de majorare al acestora are acum frana de mana trasa.
Oficial BNR: "Inflatia s-a transformat in dezinflatie"
"Lumea a ajuns intr-un moment evident favorabil, pentru ca, iata, putem sa analizam evolutia dobanzilor pe fondul
reasezarii inflatiei. Ceea ce inseamna ca inflatia, cu ratele analizate din septembrie 2023, s-a transformat in dezinflatie, septembrie fiind ultima luna in care pe intreaga planeta au fost facute masuratori si acestea au fost comunicate public.
Dezinflatia, de-a lungul tuturor ciclurilor inflationiste, s-a dovedit a fi dintotdeauna o faza de tranzitie mult asteptata, pentru ca preturile, desi continua sa creasca, ele cresc mai incet. Asta se intampla acum si in Statele Unite ale Americii si in Uniunea Europeana, inclusiv in Romania. Preturile cresc din ce in ce mai incet.
Dar cand au inceput sa creasca din ce in ce mai repede? Va spun eu: in 2021. Atunci si-a aratat inflatia fata perfida. Concret, a pacalit Rezervele Federale ale Americii, Banca Centrala Europene si alte cateva mari banci centrale, ca ar fi fost doar un foc de paie care se stinge repede si ca, inainte de sfarsitul lui 2021, miscarea preturilor va reveni catre rata anuala optima de 2%. N-a fost asa... Iar daca n-a fost asa, de ce bancile centrale in cauza, care, asemenea tuturor bancilor centrale din lume, au ca obiect fundamental de activitate asigurare stabilitatii preturilor, n-au pus tunurile pe inflatie.
De ce am lasat sa se scurga intregul an 2021 si o parte din anul 2022 fara sa declanseze ofensiva anti-inflationista? Raspunsul la aceste intrebari nu este deloc simplu", tine sa precizeze consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu.
Acestea fiind spuse, nu putem spera ca pana la Sarbatori vom vedea produsele ieftinindu-se, dar macar stim ca nu se vor mai scumpi in ritmul accelerat de pana acum, care a ajuns sa ne scada puternic puterea de cumparare.
Foto: manager.ro