Peste 150.000 de romani beneficiaza in prezent de ajutor social din partea statului, o cifra care poate pune pe ganduri pe oricine cu privire la situatia economica din tara noastra. Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), numarul beneficiarilor de ajutor social din luna martie a anului curent a fost de 165.714 persoane, cu 289 mai multe in comparatie cu luna precedenta.
Situatia economica actuala nu este chiar cea mai buna, ba chiar din contra, o buna parte dintre romani recunoscand ca nivelul de trai a scazut in ultima perioada. Crizele provocate mai intai de restrictiile impuse in timpul pandemiei de coronavirus si mai apoi de invazia ruseasca din Ucraina au afectat in cele din urma si economia romaneasca. Astfel, in prezent ne confruntam cu o inflatie crescuta, preturile alimentelor de baza si a utilitatilor crescand accelerat in ultimele luni.
In acest context deloc usor din punct de vedere economic, venitul minim garantat (VMG) este considerat a fi unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale si de combatere a saraciei. Ajutorul social este oferit de statul roman celor nevoiasi in baza Legii nr. 416 din 2001 privind venitul minim garantat. Venitul minim garantat se asigura prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculeaza ca diferenta intre nivelul venitului minim garantat prevazut de lege si venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.
Cei mai multi beneficiari ai venitului minim garantat acordat de statul roman provin din judetele Dolj (10.461), Bacau (9.285), Buzau (7.707) si Teleorman (7.756). La polul opus, cei mai putini beneficiari ai ajutorului social au fost inregistrati in luna martie a anului curent in Bucuresti (255) si in judetele Ilfov (857) si Timis (1.348).
Statul roman a platit in luna martie nu mai putin de 50,623 de milioane de lei catre beneficiarii de ajutor social. Desi la prima vedere nu pare deloc o suma mica, suma medie care a fost primita de catre oamenii care beneficiaza de acest venit minim garantat a fost de numai 305,49 lei. Cea mai mare valoare a sumei medii platite a fost inregistrata in judetul Salaj, beneficiarii de ajutor social de acolo primind in medie 402 lei pentru luna martie.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si