7 Strategii de renegociat chiria: Mergi la sigur pentru un pret mai mic
chirienegocieretipsapartamentelocuintacasa
Vrei sa platesti un pret mai mic pentru chirie? Nu stii cum sa renegociezi pretul chiriei cu proprietarul? Ei bine, stai linistit. Exista strategii de renegociere a chiriei. Urmareste cu atentie pasii de mai jos si ia in calcul faptul ca pandemia in care ne aflam poate tine in loc dorinta multor romani de a-si achitiona o locuinta. Imprevizibilitatea si lipsa de predictibilitate financiara specifica oricarei perioade de crize ii determina pe oameni sa fie ponderati in cheltuieli si angajamente de plata pe perioade lungi sau foarte lungi de timp, motiv pentru care e de asteptat ca tot mai multi romani sa mearga in viitorul apropiat pe varianta gasirii unei chirii.
Dar acest lucru nu e deloc simplu, fiindca exista criza si in tabara chiriasilor, dar si in cea a proprietarilor, motiv pentru care toti vor sa obtina o suma avantajoasa.
In timp ce chiriasii obtin relaxarea mentala a faptului ca nu sunt indatorati unei banci prin credit si, in cel mai rau caz, daca le scad veniturile, cauta o chirie mai ieftina, proprietarii au si ei problemele lor financiare in aceasta perioada, sau, tot din teama de imprevizibil, cauta sa se asigure cu un venit cat mai consistent obtinut pe proprietatea lor.
Insa, in postura de chirias, poti apela la mai multe trucuri pentru a obtine un pret avantajos la chirie, prin negociere. Iata cateva strategii care pot fi utile in renegocierea chiriei:
1. Fa-ti curaj
Suna cel putin bizar aceasta indrumare, dar ea chiar reprezinta primul pas catre a obtine o chirie mai mica. Cei mai multi dintre chiriasi nu indraznesc sa intrebe proprietarul daca e posibila o reducere a chiriei, fiind convinsi ca nu se va putea. Dar, ce te costa sa adresezi o simpla intrebare? Ai mari sanse sa fii placut surprins.
A spus ca ''da''? Ce faci mai departe? Taci
Ei bine, e momentul sa taci. Lasa proprietarul sa vorbeasca. Odata ce a acceptat si e deschis la negociere, il vei pune in usoara dificultate prin tacerea ta si il vei determina, subliminal, sa fie mai flexibil in oferta pe care e dispus sa bata palma cu tine. Incearca sa il lasi sa vorbeasca cat mai mult, fara sa te arati foarte entuziasmat, si abia cand consideri ca a spus cam tot ce avea de expus, intervi in discutie si preiei controlul.
2. Istoricul de chirias model iti va fi de mare folos
Daca ai locuit in trecut tot in chirie si vrei sa iti schimbi acum locuinta, sau iti expira in curand contractul actual, ai grija sa ii aduci proprietarului in vedere, la negociere, istoricul tau de ''chirias model'' (evident, daca ai fost unul). In aceasta perioada, proprietarii pot prefera sa accepte mai putini bani, dar pe care sa ii primeasca sigur, decat promisiuni care nu se materializeaza, din partea altor chiriasi neseriosi.
Citeste si: Pandemia ne arata ca nu doar sistemul de invatamant a esuat, ci si educatia de acasa
3. Du-te la negociere cu temele facute
Strange o ''baza de date'' pe care sa o prezinti proprietarului, care sa contina informatii in avantajul tau. Desigur ca un proprietar are dreptul sa pretinda orice suma, fiind bunul sau, insa nu ar strica sa intocmesti o statistica a preturilor proprietatilor care ofera conditii similare: de exemplu, proximitatea mijloacelor de transpor in comun, imbunatatirile aduse locuintei, zona in care se afla imobilul, etc.
4. Promisiuni de investitii
Poti negocia cu proprietarul eventuale investitii sau imbunatatiri pe care sa le aduci locuintei si al caror cost sa se amortizeze astfel. Poate lucrezi in constructii, poate esti dispus sa renunti la anumite obiecte de mobilier care ulterior sa ii ramana proprietarului sau, pur si simplu, esti dispus sa faci investitii pentru a-ti creste gradul de confort, platind apoi un cost mai mic al chiriei.
5. Nu doar costul chiriei e tinta
6. O intelegere reciproc avantajoasa
Poti sa te intelegi cu proprietarul tau sa prelungiti perioada contractuala cu inca sase luni peste termenul initial, cu conditia diminuarii chiriei. Aceasta practica functioneaza cel mai bine daca vorbim despre chiriasi care isi pot demonstra istoricul de ''chirias model''. Astfel, proprietarul obtine un venit sigur pe o perioada mai lunga de timp, iar chiriasul are garantia unui cost avantajos pe aceeasi perioada.
7. Adu in vedere aspectele nefavorabile
Fii cu ochii in patru pe dezavantajele din oferta propusa de proprietar. Acesta este subiectiv cand vine vorba de bunul sau personal si poate sa nu vada ''defectele'', sau sa mizeze pe faptul ca viitorii chiriasi nu le vor observa. Fii atent la mobilier, finisaje, functionalitatea instalatiilor, la vecini, la curatenia din zona respectiva, la distantele reale de punctele tale de interes (scoala, mijloc de transport, farmacie, spital, parc, etc).
Accepta un refuz. Proprietarii detin bunuri, in acest caz, imobile, de care pot dispune asa cum isi doresc. E dreptul lor sa aprecieze intr-un anumit fel bunul pe care il dau spre folosinta, dar sa nu uitam ca ''pretul e stabilit de piata, prin cerere si oferta''. Dar pot exista situatii cand proprietarii pur si simplu fac rabat de la piata si, daca nu functioneaza cu niciun chip o negociere reala, accepta politicos refuzul si mergi mai departe.