7 motive pentru care ar trebui sa ai CV-ul la zi, chiar daca nu esti somer
cv-uricvlocuri de muncacariera profesionalatrainericalitati
Un loc de munca iti ofera siguranta. Simti ca faci parte din acea companie. Nu ai de gand sa renunti la cariera. Te aflai "la caldurica", dar ce s-ar intampla daca maine ai fi concediat? Jobs.aol.com ne sfatuieste sa avem un CV actualizat, chiar daca nu suntem someri!
Din pacate, vorbim despre un fenomen raspandit. Multi dintre noi uita de CV-ul folosit la angajare si se bazeaza doar pe certitudinea prezentului.
Daca nu ti-ai revizuit inca CV-ul, iata sapte motive pentru care ar trebui sa arunci o privire asupra documentului care ti-a adus actualul loc de munca.
1. Aminteste-ti care sunt calitatile si realizarile tale
Un CV nu este doar o insiruire de functii si ani de experienta. Un CV cuprinde cronologia muncii tale.
CV-ul contine informatii despre calitatile dezvoltate si modul in care te-ai descurcat de-a lungul carierei profesionale. Cand ai o imagine clara asupra acestei calatorii, vei putea adopta planuri mai elocvente pe termen mediu si lung, cu privire la viitorul tau.
2. Fa-ti cadou un pic de incredere
Cand esti prins in rutina muncii de zi cu zi, vei uita de unde ai plecat si cum te-ai dezvoltat. Prin revizuirea periodica a realizarilor tale, vei putea sa faci anumite progrese.
Daca iti actualizeze CV-ul o data pe an, s-ar putea sa uiti ca ai dobandit, candva, o calitate, pe care ar fi trebuit sa o dezvolti in continuare. CV-ul este jurnalul dezvoltarii tale.
3. Intelege-te mai bine
Una din cheile fericirii, cu impact asupra dezvoltarii profesionale, este intelegerea propriei persoane. Fiecare job reprezinta o oglindire a caracterului tau. Poti invata din greseli, din joburile pe care le-ai facut cu placere, din joburile pe care le-ai urat, de la sefii si colegii pe care i-ai admirat sau de la cei pe care i-ai detestat.
Sapa adanc in trecutul tau. Te-ai bucurat de un anumit mediu de munca? Ai fost multumit de munca in echipa sau ai preferat sa lucrezi singur? Ai fost inovator? Ai lasat ceva bun in urma?
Analizeaza-ti cariera, asa cum s-a dezvoltat de-a lungul timpului. Aceste informatii te vor ajuta sa fii mai performant pe viitor.
4. Ti-ai invatat lectiile?
Realizarile tale se datoreaza unor motive simple. Ai facut si greseli. Analizeaza-ti CV-ul si gandeste-te la acele momente in care ai fost ajutat de mentori. Ce ai invatat? Ce ai gresit? Cum ai mers mai departe? Ce ai putea sa imbunatatesti la tine?
5. Dezvolta-ti viziunea asupra propriilor calitati si avantaje
Studiile au aratat ca pe masura ce iti dezvolti calitatile si pasiunile, devii mai impacat cu tine insuti si mai productiv. Cu alte cuvinte, nu munca iti aduce fericirea, ci fericirea te determina sa lucrezi eficient.
Asadar, cum ti-ai imbunatatit calitatile? Ce poti imbunatati pe viitor? Te-ai folosit in mod responsabil de avantajele tale? Ai evoluat?
6. Care este mecanismul tau de munca?
CV-urile iti ofera o viziune clara asupra carierei. Ies la iveala unele obiceiuri, referitoare la cariera ta; ce iti rezerva viitorul? Intreaba-te care sunt procesele determinante pentru alegerile din cariera ta. Ce ar trebui sa faci in mod diferit?
7. Pregateste-te pentru cel mai negru scenariu
In final, CV-ul tau actualizat ar putea avea un rol decisiv. Fii mereu pregatit pentru ce este mai rau. Revizuirea CV-ului, chiar si atunci cand ai un job, poate fi dificila. Necesita timp si o minte limpede, pentru a reflecta asupra drumului tau in viata. Cu cat iti actualizezi mai des CV-ul, cu atat vei munci mai putin asupra lui. Mai mult, in momentul in care meditezi asupra realizarilor tale, vei dobandi o mai mare incredere in tine, care te poate ajuta sa inregistrezi performante la locul de munca, subliniaza trainerul si coach-ul Jo Casey, de la jocasey.com.